MORSKI SVET NA JADRANU OZBILJNO UGROŽEN! More PROKLJUČALO, temperature u STALNOM rastu
Ilustracija, Foto: Profimedia

alarmantno!

MORSKI SVET NA JADRANU OZBILJNO UGROŽEN! More PROKLJUČALO, temperature u STALNOM rastu

U priči o novim stanovnicima pozitivna je informacija to što Jadransko more i dalje pripada kategoriji najčistijihih mora

Objavljeno:

Ovih dana se na hrvatskoj obali beleže nezapamćene temperature mora, nakon što je prekjuče na Mljetu izmerena temperatura mora od čak 30 stepeni, a i juče su bile slične vrednosti.

U Dubrovniku i na Mljetu more je dosegnulo 29 stepeni, na Lastovu, Krku i u Splitu 28. Globalno zagrevanje ostavlja sve veći trag i u morskom životu. Naučnici su zaprepašćeni brzinom kojom se menja sastav stanovnika Jadranskog mora, piše HRT.

Zbog globalnog zagrevanja naučnici ističu da se od 2016. godine pojavljuju neobične ribe i meduze koje iz toplih mora preko Sueckog kanala i Gibraltarskog moreuza dolaze u Sredozemno more i na kraju u Jadransko.

- Potreban je globalni napor za zaustavljanje rasta temperature i vazduha i mora u svetu. Ono što nam izgleda kao mala promena, deo stepena ili jedan stepen to je jako velika promena za zajednice u moru i zapanjeni smo količinom promena - ističe profesor Marcelo Kovačić s Prirodoslovnog muzeja u Rijeci.

U priči o novim stanovnicima pozitivna je informacija to što Jadransko more i dalje pripada kategoriji najčistijihih mora. Sve je verovatnije da budući naraštaji neće znati za srdele i papaline, nego za egzotične primerke tropskih ribica.

1 / 6 Foto: Printscreen/Youtube/Explore Croatia

- Temperatura je jedan od glavnih regulatora svih biohemijskih procesa u živim organizmima, pa tako i životu u moru. Trend u svakom slučaju nije dobar. Nezabeleženi podatak do sada. Ako se ovako nastavi i ta temperatura prodre u dublje slojeve, svakako može uzrokovati stvarno velike posledice na živi svet, naročito na organizme koji žive na morskom dnu. Oni su jako osetljivi, ako dođe povišena temperatura u njihovo stanište to je njima smrt - kaže Davor Lučić s Instituta za more i priobalje, sa Univerziteta u Dubrovniku.

Bonus video:

05:16

BRZE VESTI 06.07.2022. 12-55

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.