KOLINDA JE JE UPRAVO O VLADIMIRU PUTINU IZREKLA SVE I SVAŠTA: Žena se RASPRIČALA, jedva STALA!
Kolinda Grabar-Kitarović, Foto: EPA/Valda Kalnina

OGLASILA SE

KOLINDA JE JE UPRAVO O VLADIMIRU PUTINU IZREKLA SVE I SVAŠTA: Žena se RASPRIČALA, jedva STALA!

Evropa, s jedne strane, smatra da će to doprineti bezbednosti Evrope i ojačati NATO, ali šta će biti Putinov odgovor je najvažnije pitanje u ovom trenutku. Bivši predsednik kaže da je Putinu uvek bilo jasno da je NATO odbrambeni savez.

Objavljeno:

Bivša predsednica Kolinda Grabar-Kitarović komentarisala je za RTL ulazak Finske i Švedske u NATO, rat u Ukrajini i odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu.

Ono što je do pre nekoliko meseci izgledalo nemoguće, danas je realnost, Finska i Švedska ulaze u NATO. "Uveren sam da je Hrvatska bila članica NATO-a u vreme velikosrpske agresije na Hrvatsku, da se to ne bi desilo. Gledajući šta se danas dešava u Ukrajini, koja nema pravo na član 5, niti na kolektivno Odbrana, bila bih na mestu Finska i Švedska su donele tu odluku“, rekla je Grabar-Kitarović.

Evropa, s jedne strane, smatra da će to doprineti bezbednosti Evrope i ojačati NATO, ali šta će biti Putinov odgovor je najvažnije pitanje u ovom trenutku. Bivši predsednik kaže da je Putinu uvek bilo jasno da je NATO odbrambeni savez.

„Sećam se samita u Rimu kada je uspostavljeno partnerstvo Rusije i NATO-a, kada je Putin rekao da 50 godina hladnog rata nikome nije donelo ništa dobro“, podsetila je Grabar-Kitarović.

„Širenje NATO-a nije razlog za rat“

NATO nema nameru da ulazi u sukob sa Rusijom, smatra Kolinda, i čini sve da se sukob smiri i spreči njegovo širenje. „Činjenica je da Ukrajina ima puno pravo na samoodbranu, što je obezbeđeno Poveljom UN“, dodala je ona.

Mnogo puta je bivši predsednik imao priliku da razgovara sa Putinom. Razgovaralo se i o proširenju NATO-a, rekao je i da se LNG Hrvatskoj neće isplatiti.

Greše oni koji tvrde da je širenje NATO-a izvor sukoba. Razlog ovog sukoba i činjenice da je Putin započeo ovaj rat, po mom mišljenju, jeste uspostavljanje ruske sfere uticaja“, rekla je Grabar-Kitarovićeva i dodala. da je 2000. godine, kada je Putin došao na vlast, postavio cilj da povrati rusku moć i ugled u svetu.

Jedino rešenje može biti diplomatsko rešenje, kaže on, ali je pitanje koliko je druga strana spremna za to rešenje. "Niko nema pravo da nameće mir Ukrajini. Kao što bih se i ja, kao Hrvatica, borila devedesetih, kada smo se borili, protiv bilo kakvog nametanja rešenja kada je Hrvatska u pitanju", rekla je ona.

1 / 6 Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

„Niko ne može nametnuti mir Ukrajini“

Upitana da li se Evropa podelila na one koji žele da se rat brzo završi i druge koji smatraju da treba da se vodi, Kolinda je još jednom naglasila da niko ne može da nameće mir Ukrajini.

„Naravno da svi želimo da se sve završi što je pre moguće“, rekla je ona.

"Nemate uvek sve informacije i zaista mislim da je on ubeđen da mu Zapad predstavlja pretnju, ali treba da bude razuman i da insistira na zaštiti zajedničkih vrednosti. Bilo bi dobro da se pregovori vode iza zatvorenih vrata jer sve to je sada osuđeno na propast. Ali u ovom trenutku nisam sigurna da li je predsednik Putin spreman“, objasnila je Grabar-Kitarović.

„Kada sam razgovarala sa njim kao predsednikom, bio je to dug i težak razgovor koji je trajao satima. S njim se tada moglo razgovarati i bio je razuman. Ni u jednom trenutku nije pokazao nepoštovanje prema meni kao predsednici ili kao ženi“, ona izvinio se.

1 / 6 Foto: Profimedia

„Treba izgraditi gasovod“

On kaže da se nisu dogovorili oko proširenja NATO-a, ali da se uglavnom nisu dogovorili oko LNG terminala na Krku i energetike.

"Uveravao me je da LNG terminal na Krku neće biti ekonomski isplativ i da će podići cene gasa. Hvala Bogu što je hrvatska vlada krenula u realizaciju ovog projekta, to će nas spasiti ove jeseni", objasnila je ona.

„U tim elementima o kojima smo razgovarali, posebno u Sočiju, sve o čemu smo se dogovorili, ali on je držao reč, ja sam držao reč i tu smo napali zajednički pravac u kome bismo mogli dalje da delujemo. Koliko je to moguće u tom „U situacija u kojoj su obe strane uzbuđene, to je mnogo, mnogo teže. Tako da se ne treba nadati brzom rešenju, ali apsolutno treba raditi na tome", rekla je ona.

Upitana šta bi lično predložila Vladi u vezi sa LNG da je i dalje predsednica, Grabar-Kitarović je rekla da se nada da će biti izgrađeni neophodni gasovodi kako bi se omogućilo da zemlje u okruženju ne ostanu bez energije.

„Kada je počela otvorena ruska agresija, pomislio sam – zašto ne bismo sada preorali našu Slavoniju, pa i u Srbiji, i zatražili od EU neku hitnu pomoć u ljudstvu, mašinama i svemu ostalom, kako bismo to žito zasadili. Moramo da podržimo proizvodnju žitarica iz Ukrajine, ali mislim da bismo mogli da uskočimo sa našom panonskom ravnicom da sprečimo povećanje cena, posebno na hrvatskom tržištu, ali i za druge“, rekla je ona.

1 / 6 Foto: Profimedia

"Žene imaju drugačiju perspektivu"

Upitana šta misli o izjavi Borisa Džonsona, koji je rekao da Vladimir Putin nikada ne bi napao Ukrajinu da je ona žena, Grabar-Kitarovićeva kaže da to ne može da tvrdi jer sve u krajnjoj liniji zavisi od čoveka, ali statistički gledano, žene su mnogo manje sklon sukobima, kriminalu i korupciji.

"A kada je reč o mirovnim procesima, a na tome sam dosta radila, kada su žene uključene, on ima mnogo veće šanse za uspeh. Žene imaju drugačiju perspektivu, pokazuju veći stepen empatije, inkluzije i brige. za druge.Ne bih ulazio u to da li je to biološki urođena karakteristika, po meni je to više rezultat životnog puta koji smo prošli i koji pokazuje da smo uvek morali da uložimo malo više truda da bismo bili preduzeti ozbiljno kao muškarci, a zatim to projektuju na druge “, rekla je ona.

(Espreso/Index vijesti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.