UMRO SRĐAN VRANČIĆ, UPRAVO JE SAOPŠTENO!
Srđan Vrančić, Foto: Printscreen/Youtube/Jutarnji list

TUGA!

UMRO SRĐAN VRANČIĆ, UPRAVO JE SAOPŠTENO!

Srđan Vrančić je rođen 1. septembra 1965. godine u Rijeci. Fotografijom je aktivno počeo da se bavi 1979.

Objavljeno: 20:17h

Hrvatski fotoreporter Jutarnjeg lista i agencije Cropix Srđan Vrančić Vrana iznenada je preminuo u utorak u jutarnjim satima na novinarskom zadatku kod mesta Molunat u Konavlima u Hrvatskoj, gde je ronio u sklopu istraživačko-novinarskog projekta proučavanja podmorja "Scuba Skener".

Nagrađivani fotoreporter, novinar i urednik isticao se svojim ratnim reportažama i podvodnom fotografijom. U Jutarnjem je listu od samih njegovih početaka, 1998. godine.

Srđan Vrančić je rođen 1. septembra 1965. godine u Rijeci. Fotografijom je aktivno počeo da se bavi 1979., a prve je radove objavio početkom 80-ih u omladinskom listu "Val".

Kao fotoreporter Jutarnjeg lista i Cropixa izveštavao je s brojnih svetskih sportskih događanja poput Olimpijskih igara u Torinu 2006. godine, Formule 1, svetskih i evropskih prvenstava u fudbalu, kao i prvenstva u skijanju St. Moritz, Bormio, Santa Caterina, Schladming. Vrančić j bio i odličan skijaš, na 55. Svetskom prvenstvu novinara skijaša 2009., u konkurenciji 250 novinara iz 40 zemalja, završio je na 15. mestu.

Čitatelji i kolege Vrančića će najviše pamtiti kao ratnog izveštača i fotoreportera koji je u poslednjih nekoliko decenija prošao većinu svetskih ratišta. Između ostalog, izveštavao je sa svih hrvatskih ratišta u Domovinskom ratu, iz Avganistana, Srbije, Kosova, Libije, Lebana, Sirije, Krima, a njegov je poslednji ratni fotoreporterski zadatak bio u Ukrajini gde je proveo ukupno 13 dana i uslikao ekskluzivne snimke ranjenih vojnika iz vojne baze Javoriv u okolici Lavova.

Dobitnik je Velebitske degenije (2020), za podvodne ekološke fotografije i izvještaje, kao i najbolje sportske fotografije Zbora fotoreportera (2014).

Njegove fotografije su bile izložene u brojnim muzejima. Između ostalih, u Muzeju grada Rijeke, Muzeju ratne fotografije u Zagrebu i Hrvatskom školskom muzeju.

Bonus video:

25:10

CENTRALNI DNEVNIK 17.05.2022.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.