POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV MEDICINSKE SESTRE I TRI LEKARKE: Nakon više od 3 godine od smrti malenog GABRIJELA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

tragedija!

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV MEDICINSKE SESTRE I TRI LEKARKE: Nakon više od 3 godine od smrti malenog GABRIJELA!

Sada je prošlo godinu i tri meseca od podizanja optužnice protiv zdravstvenih radnica, a danas je na Opštinskom sudu u Metkoviću i potvrđena

Objavljeno:

Nakon više od tri i po godine od smrti malog Gabrijela Bebića potvrđena je optužnica protiv medicinske sestre i tri lekarke za koje se sumnjiči da su krive za smrt dečaka.

Sve se dogodilo u decembru 2018. godine kada je Gabrijel došao u Dom zdravlja Metković i tad je imao problema sa kašljem. Dva dana pre smrti, 9. decembra dvaput su ga sa Hitne u Metkoviću poslali kući, a u splitsku bolnicu je potom dovezen helikopterom u teškom stanju sepse i zatajenja organa.

Tada su lekari iz Splita rekli kako je bila reč o opasnoj kombinaciji virusa gripa i bakterije i da bi neko ko se razboli poput Gabrijela mogao da umre. Ipak, postavljalo se pitanje da Gabrijela nisu poslali kući da li bi dobio pomoć na vreme.

Sada je prošlo godinu i tri meseca od podizanja optužnice protiv zdravstvenih radnica, a danas je na Opštinskom sudu u Metkoviću i potvrđena.

- Opštinsko državno tužilaštvo u Metkoviću nakon sprovedene istrage, u februaru 2021. podiglo optužnicu protiv četiri radnice zdravstvenih ustanova u Metkoviću zbog počinjenja krivičnog dela protiv zdravlja ljudi nesavesnim lečenjem iz člana 181. stav 1. a u vezi sa stavom 4. i stavom 8. Krivičnog zakona - stoji u saopštenju.

Jedna od njih je u to vreme radila kao medicinska sestra u Domu zdravlja Metković dok su preostale tri zaposlene Hitne u Metkoviću.

1 / 5 Foto: Profimedia

Gabrijelova majka, Ivana Bebić za RTL.hr komentisala je kako se oseća sada kada je potvrđena optužnica.

- Osećam se teško, Gabrijela ništa ne može vratiti, a ovo radim za svu decu Metkovića, da se nikome ništa više ne desi - rekla je Bebić.

Majka smatra da kazna za njih ne postoji, već da će ih "Bog najviše kazniti u životu."

Za šta se medicinske radnice terete

- Prvookrivljena (34) je 9. decembra 2018. i drugookrivljena (33) 10. decembra 2018, su kao dežurni lekari Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije (Ispostava Metković), propustile adekvatno da pregledaju dete i utvrde ozbiljnost zdravstvenog stanja i životnu ugroženost deteta i primene terapiju delotvornim lekovima i preduzmu dalje radnje za hitno medicinsko zbrinjavanje deteta u Klinički bolnički centar Split na daljnje pretrage i hospitalizaciju.

Terete se da su dete vratile na kućno lečenje, a u tim okolnostima četvrtookrivljena (50) je 10. decembra 2018, odbila da pregleda dete i oca deteta uputila da dete odvede kod pedijatra i istog dana, nakon postavljene dijagnoze i prepoznavanja životne ugroženosti, prilikom medicinskog zbrinjavanja deteta propustila da ordinira odgovarajući lek.

Bolnica, Tuga, Smrt, Operacija, Greška lekara, Doktorka
foto: Profimedia

Trećeokrivljena (38) kao medicinskoj sestri pedijatrijske ordinacije se stavlja na teret da nije sprovela standardizovani postupak procene stanja deteta dovedenog u čekaonicu i prepoznala teško zdravstveno stanje deteta i da je već životno ugrožen, niti obavestila lekara, pa je zbog toga, kao i zbog prethodnog neodgovarajućeg postupanja okrivljenih dežurnih lekara Zavoda za hitnu medicinu došlo do daljeg pogoršanja zdravstvenog stanja deteta.

Dete je, uprkos naknadnom prevozu i hospitalizaciji u Kliničkom bolničkom centru Split i tamo preduzetom intenzivnom lečenju, usled obostrane virusne i bakterijske upale pluća, multifokalne nekroze plućnog tkiva, obostrane upale porebrice, ždrela, sepse, respiratornog distresnog simptoma, respiratorne insufiencije i septičkog šoka, preminulo 11. decembra 2018 - stoji u saopštenju koje je objavljeno 19. februara prošle godine.

Od 11. decembra svaki dan je i dalje težak za porodicu Bebić. Gabrijel je napustio svoju sestru Gabrijelu i brata Mihaela. I njima je teško.

1 / 6 Foto: Profimedia

- Gabrijela je teško obolela od stresa i od toga kako joj brata više nema, a tako je i s malim Mihaelom, oboje imaju posledice od traume zbog bratove smrti - kaže majka Ivana.

Ona ističe da se samo nada da će se radi svega ovoga nešto promeniti i da se ovako nešto više neće ponoviti.

Bonus video:

56:07

REDAKCIJA 11.05.2022. 1.DEO

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.