SVI DETALJI PADA DRONA U HRVATSKOJ: Na letelici je bila avio-bomba s upaljačem, pominje se ĆIRILIČNA OZNAKA
Ilustracija, Foto: Printscreen/index.hr

NOVI MOMENTI

SVI DETALJI PADA DRONA U HRVATSKOJ: Na letelici je bila avio-bomba s upaljačem, pominje se ĆIRILIČNA OZNAKA

Letelica je nakon uviđaja prevezena u prostore Hrvatske vojske, a uzeti su i uzorci iz kratera

Objavljeno: 12:16h

Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu drži konferenciju za novinare o rezultatima dosad sprovedenih uviđaja u vezi sa padom bespilotne letelice 10. marta u Zagrebu.

- 12. marta smo poslali obaveštenje kako smo s nadležnim službama započeli sa sprovođenjem uviđaja koji je trajao do 14. marta. Dva dana kasnije smo izvestili da smo započeli s kriminalističkim istraživanjem i da je događaj kvalifikovan kao teško krivično delo. Zbog složenosti postupanja slučaj je poveren na rad Županijskom tužilaštvu. Zatraženo je stručno mišljenje vazduhoplovne tehničke struke. Iz balističkog veštačena bilo je vidljivo da se radi o avio-bombi s upaljačem - kazao je županijski državni tužilac Jurica Ilić.

On je rekao kako se danas iznose informacije samo o uzroku pada bespilotne letelice i štete. Po ostalim pitanjima još se vrše uviđaji, prenosi Jutarnji.

Načelnik Sektora Kriminalističke vojne policije brigadir Jadranko Karlušić rekao je da je šteta procenjena na 600.000 kuna, a uviđaj je sproveden na četiri lokacije u Zagrebu.

1 / 3 Foto: Twitter

Letelica je nakon uviđaja prevezena u prostore Hrvatske vojske, a uzeti su i uzorci iz kratera.

Glavni vojni vazduhoplovni istražitelj, brigadir Mario Počinok, izvestio je potom o detaljima drona kao i uzroku pada uzevši u obzir tehnički pregled ostataka bespilotne letelice.

- Kad govorimo o istrazi, ovo spada u kategoriju nesreće "potpunog uništenja aviona". Letelica je namenjena za dubinsko izviđanje teritorija, ima visoke performanse što se tiče letnih karakteristika, kreće se od 900 do 1.100 kilometara na sat, rekao bih da leti i transsonično. 300 do 6.000 metara je visina s koje može provesti snimanja, a vreme lansiranja je do 15 minuta. Lansira se pomoću posebnog vozila, raketnim pogonom, potom preuzima klasični mlazni motor. Takvih je proizvedeno 152 komada - rekao je on.

Pronađena crna kutija, zapisi u njoj uništeni

- U toku pada bio je relativno aktiviran stajni trap, jedna sonda je izletela, a druga ostala u svom ležištu, kao i retroraketa. Nakon pada, izletela je iz ležišta te se aktivirala, što objašnjava jaku belu svetlost koja se vidi na snimku - kazao je pokazujući na prezentaciju.

- Zaključak je da je letelica bila u vrlo dobrom stanju, održavana. Motor nije radio. Nađena je crna kutija, bitno oštećena. No sam medij na kojem se vrši zapis je u potpunosti uništen i nije bilo šanse za oporavak - rekao je on.

Pronađen upaljač s ćiriličnim oznakama

Major Mile Tomić, glavni veštak za požare i eksplozije iz Tužilaštva za podršku OS RH kazao je kako je pronađen upaljač s ćiriličnim oznakama.

- Sa sigurnošću je utvrđeno da je bio stavljen na prednji deo avio-bombe. Utvrdilo se da se radi o krhotinama avio-bombe OFAB 100-120. Na temelju pregleda metalnih fragmenata utvrđeno je da se radi o avio-bombi s upaljačem - rekao je on.

(Espreso/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.