NEMAČKI ZVANIČNICI OSUDILI POTEZ ZELENSKOG!
Volodimir Zelenski, Foto: Profimedia

NERAZUMEVANJE

NEMAČKI ZVANIČNICI OSUDILI POTEZ ZELENSKOG!

Potpuno nezamislivo

Objavljeno:

Nemački politički lideri reagovali su sa čuđenjem i nerazumevanjem na odbijanje ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da primi predsednika Nemačke Frank-Valtera Štajnmajera.

"Nemački predsednik je jasno i definitivno stao na stranu Ukrajine. Nemačka je bila i ostaje jedna od najodlučnijih pristalica Ukrajine i ta činjenica je usko povezana sa dugoročnim aktivnostima nemačkog predsednika", rekao je portparol nemačke vlade.

"To je više nego neprikladno." Portparolka za spoljnu politiku vladajuće Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) Nils Šmid izrazila je nezadovoljstvo odlukom Kijeva.

„Ovo je više nego neprikladno: mi smo prijateljske zemlje i poseta nemačkog predsednika zajedno sa drugim predsednicima trebalo je da bude pozitivan signal“, rekao je Šmid i dodao da je odluka Kijeva u Nemačkoj „potpuno pogrešno shvaćena“.

Štajnmajer je trebalo da poseti Kijev zajedno sa predsednicima Poljske, Estonije, Litvanije i Letonije, ali je ukrajinska vlada odbila Štajnmajerovu nameru i umesto toga eksplicitno pozvala nemačkog kancelara Olafa Šolca da razgovara o daljoj nemačkoj vojnoj pomoći Ukrajini.

1 / 7 Foto: Profimedia

"Potpuno nezamislivo"

Suprotstavljati se nemačkoj kancelarki i nemačkom predsedniku na ovaj način potpuno je neprimereno“, rekao je Šmid i dodao da „ne vidi razlog“ da Šolc „tek tako“ putuje u Kijev.

Protiv Šolcovog odlaska u Kijev oglasio se i potpredsednik Bundestaga i lider vladajuće Liberalno-demokratske partije (FDP) Volfgang Kubicki nakon što je Štajnmajera proglasio nepoželjnim gostom.

„Potpuno mi je nezamislivo da kancelar jedne vlade u kojoj se nalazi FDP ide u zemlju koja je najvišeg političkog predstavnika naše zemlje proglasila nepoželjnom osobom“, rekao je Kubicki.

Nemački predsednik se izvinio

Reakciju Kijeva oštro je kritikovala i najveća opoziciona parlamentarna grupa Unije, CDU/CSU.

Portparol spoljne politike Jirgen Hard rekao je da je to „teško opterećenje za nemačko-ukrajinske odnose“. On je zamolio nemačku kancelarku da danas telefonira sa ukrajinskim predsednikom Zelenskim.

1 / 4 Foto: Profimedia

Ukrajina je u nekoliko navrata optužila Štajnmajera da je bivši ministar spoljnih poslova i jedan od lidera SPD-a odgovoran za blagu i blagu politiku Berlina prema Moskvi. Štajnmajer je pre nekoliko dana priznao da je „u prošlosti pravio greške” u izgradnji odnosa Nemačke i Rusije i izvinio se zbog toga.

(Espreso / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.