Raste broj obolelih od Kju groznice u Hrvatskoj
Ilustracija, Foto: Profimedia

kju groznica

Raste broj obolelih od Kju groznice u Hrvatskoj

Kju groznica, koju najčešće na čoveka prenose ovce, koze ili krave, u petak je bila potvrđena kod devet meštana Mavrinaca

Objavljeno:

Kju groznica, akutno febrilno obolenje koje se prenosi s domaćih životinja na ljude, potvrđena je dosad kod 12 meštana sela Mavrinci na Grobnišćini kod Rijeke.

Reč je o infekciji za koju se očekuju blaži simptomi slični gripu ili kovidu očekuje kod njih ukupno 20-ak.

Dijana Lakošeljac, epidemiolog primorsko-goranskog županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, rekla je na konferenciji za novinare da se Kju groznica proširila nakon grupisanja obolelih u jednoj ulici i zasad je potvrđeno 12 pozitivnih osoba, a očekuje se da će ih ukupno biti 20-ak.

Rekla je da, budući da je u toku sezona gripa, teško reći ima li istovremeno obolelih i od gripa i od kovida-19, pri čemu simptomi i kod Kju groznice mogu biti blaži, slični gripu ili koronu.

1 / 5 Foto: Profimedia

Zaraženi su, kazala je, bili grupisani u tri tora s ovcama, kozama i kravama i da sledi veterinarska obrada tih životinja kako bi se utvrdilo da li su zaista pozitivne.

Lakošeljac je naglasila da je za stanovnike važno da pripaze, ne idu uz torove, a ako baš moraju, da stave zaštitnu masku, što više peru ruke i dezinfikuju, kao i obuću.

Kju groznica, koju najčešće na čoveka prenose ovce, koze ili krave, u petak je bila potvrđena kod devet meštana Mavrinaca.

1 / 4 Foto: Profimedia

Prama podacima iz Zavoda, inkubacija traje dve do tri sedmice, a simptomi su visoka temperatura, opšta malaksalost i kašalj, pa se bolest može zameniti s gripom ili koronom.

Kju groznicu često prati i upala pluća, polovinu zaraženih razvija simptome, a uspešno se leči antibioticima, prenela je Hina.

Bonus video:

02:32

OVOM DRVETU POTREBNO JE VIŠE OD 150 GODINA DA PORASTE Godine 1971. ustanovljen je Svetski dan šuma, A NA KOŠUTNJAKU POSEBNA AKCIJA

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.