OTKRIVENO ZAŠTO NIJE DETEKTOVANA LETELICA KOJA JE PALA U ZAGREBU! Oglasila se Hrvatska kontrola letenja
Letelica, Foto: Printscreen/Youtube/HINA multimedija

nadzor

OTKRIVENO ZAŠTO NIJE DETEKTOVANA LETELICA KOJA JE PALA U ZAGREBU! Oglasila se Hrvatska kontrola letenja

HKZP u sklopu operativnih usluga u vazdušnom saobraćaju pruža usluge kontrole vazdušnog saobraćaja unutar vazdušnog prostora Hrvatske avionima čije su rute unapred poznate putem predatog plana leta

Objavljeno:

Hrvatska kontrola letenja (HKZP) saopštila je da bespilotna letelica koja je sinoć ušla u hrvatski vazdušni prostor i pala u Zagrebu nije imala transponder pa je stoga HKZP nije detektovao sekundarnim radarima koji se koriste za nadzor vazduhoplova.

HKZP je pojasnio da je u Hrvatskoj, radi osiguranja nadzora kontrolisanog vazdušnog prostora, propisana obaveza korišćenja sistema za aktivnu detekciju (transpondera) za sve vazduhoplove koji ulaze u hrvatski vazdušni prostor te da vazduhoplovi bez transpondera nisu vidljivi za sistem kontrole vazdušnog saobraćaja.

U HKZP-u dodaju da su naknadnim pregledom podataka s primarnog radara na lokaciji Pleso detektovani radarski odrazi i putanja koji odgovaraju vremenu i lokaciji pada bespilotne letelice.

1 / 6 Foto: Printscreen/Youtube/Hina multimedija

HKZP u sklopu operativnih usluga u vazdušnom saobraćaju pruža usluge kontrole vazdušnog saobraćaja unutar vazdušnog prostora Hrvatske avionima čije su rute unapred poznate putem predatog plana leta, navodi se u saopštenju.

Bonus video:

01:42

Dunav je veliki, ali pobediv

(Espreso/Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.