EKSTREMNO TOPLJENJE LEDA NA GRENLANDU: Povećana opasnost od POPLAVA širom sveta! (VIDEO)
Grenland, Foto: AP

PRETE VELIKE POPLAVE

EKSTREMNO TOPLJENJE LEDA NA GRENLANDU: Povećana opasnost od POPLAVA širom sveta! (VIDEO)

Ledeni pokrivač najvećeg ostrva na svetu sadrži dovoljno smrznute vode da podigne nivo okeana za šest metara na planeti, a učestalost ekstremnog topljenja u tom području raste poslednjih 40 godina

Objavljeno:

Oko 3,5 biliona tona leda otopljenog na Grenlandu tokom protekle decenije podiglo je nivo mora za jedan centimetar i povećalo opasnost od poplava širom sveta, upozorava nova studija objavljena u ponedeljak.

Ledeni pokrivač najvećeg ostrva na svetu sadrži dovoljno smrznute vode da podigne nivo okeana za šest metara na planeti, a učestalost ekstremnog topljenja u tom području raste poslednjih 40 godina.

Iako je Grenland jedno od mesta na svetu koje klimatolozi najviše proučavaju, studija objavljena u ponedeljak je prva koja koristi satelitske podatke za otkrivanje stanjivanja ledenog pokrivača.

Prema časopisu Nature Communications, u protekle četiri decenije gubitak usled topljenja je porastao za 21 odsto.

Otapanje dovoljno da podigne nivo okeana i izazove poplave u obalnim delovima sveta

Prema Evropskoj svemirskoj agenciji, ledeni pokrivač je izgubio 3,5 biliona tona leda od 2011. godine, čime je proizvedeno dovoljno vode da se u svetu podigne nivo okeana i da zajednice koje žive u samom priobalju budu u visokoj pripravnosti zbog opasnosti od poplava.

Trećina leda izgubljenog u poslednjoj deceniji dogodila se u protekla dva topla leta - 2012. i 2019. godine.

Snimci pokazuju značajne godišnje varijacije u topljenju leda i u kombinaciji sa podacima o temperaturama pokazali su da su toplotni udari sve veći uzrok gubitka leda - više od porasta globalnih temperatura.

"Kao što smo videli u drugim delovima sveta, Grenland je izuzetno osetljiv na povećanje ekstremnih vremenskih događaja", kaže Tomas Slejter, vođa studije u Centru za polarna posmatranja i modeliranje na Univerzitetu u Lidsu.

"I kao što se zagrevanje povećava, za očekivati ​​je da će se topljenje na Grenlandu dešavati češće", kaže Slejter.

Predviđanje koliko će topljenje na Grenlandu doprineti porastu nivoa mora je teško za naučnike, koji takođe moraju uzeti u obzir povećano topljenje drugih glečera.

Кako se okeani zagrevaju i voda se širi, tako raste i nivo mora.

Autori studije, objavljene u ponedeljak, rekli su da su im satelitski podaci omogućili da brzo i precizno procene koliko je leda na Grenlandu izgubljeno u toj godini i da to pretvore u porast nivoa mora.

"Procene modela sugerišu da će ledeni pokrivač na Grenlandu doprineti porastu globalnog nivoa mora za 3 do 23 centimetra do 2100. godine", kaže koautorka studije Amber Lison sa britanskog Univerziteta Lankaster.

"Ovo će nam omogućiti da bolje razumemo složen proces topljenja leda... i omogućiti nam da bolje procenimo budući porast nivoa mora", rekla je ona.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.