UPOZORENJE: Ako glečer Glazgov nastavi da se topi, očekuju nas KATASTROFALNE POSLEDICE!
Glečer, Foto: Profimedia, Ilustracija

ANTARKTIK

UPOZORENJE: Ako glečer Glazgov nastavi da se topi, očekuju nas KATASTROFALNE POSLEDICE!

Znamo da, ako nastavimo trenutnim putem emisija, idemo prema zagrevanju od 2,7 stepeni (do kraja stoleća), rekla je naučnica

Objavljeno:

Britanski naučnici nazvali su glečer koji se brzo topi na Antarktiku po Glazgovu, škotskom gradu domaćinu ovogodišnje globalne klimatske konferencije COP26, u pokušaju da skrenu pažnju na globalno zagrevanje, objavio je London u nedelju.

Nekoliko drugih glečera takođe je kršteno po gradovima koji su bili domaćini važnih klimatskih sastanaka - uključujući Ženevu, mesto prve međunarodne konferencije o klimi 1979, i Berlin, koji je bio domaćin prve Konferencije stranaka (COP) 1995. godine.

- Nazivom ovog blistavog diva prirode po gradu u kojem će se sledeće nedelje okupiti čovečanstvo kako bi se borili za budućnost planeta, imamo snažan podsetnik na ono na čemu radimo u svrhu očuvanja - rekao je britanski premijer Boris Džonson u saopštenju.

Rekao je da se nada "duhu odgovornosti i ambicije" koji će održati u životu cilj ograničenja globalnog zagrevanja na najviše 1,5 stepeni Celzijusovih u poređenju s predindustrijskim nivoom.

- Znamo da, ako nastavimo trenutnim putem emisija, idemo prema zagrevanju od 2,7 stepeni (do kraja stoleća) - rekla je za BBC naučnica Heder Selej, koja prati ledenjake putem satelita.

- Posledice koje će to imati na intenzitet i redovnost događaja kao što su suše, poplave, cikloni, problemi s prinosom useva, itd. bile su jasne - dodala je.

Istraživač sa Univerziteta Lids naglasio je da je COP26 ključan u suzbijanju ovakvog razvoja, kako bi se sprečila "silazna putanja sa stalnim oslanjanjem na fosilna goriva i ispuštanjem emisija gasova staklene bašte u atmosferu".

Prema njihovom istraživanju, ledenjaci uz obalu Geca na zapadu Antarktika izgubili su ukupno 315 milijardi tona leda tokom poslednjih 25 godina, što je ekvivalent 126 miliona olimpijskih bazena.

Ledenjak Glazgov dug je 104 kilometra i s površinom od 2.630 kvadratnih kilometara, oko 15 puta je veći od škotskog grada.

Konferencija COP26 službeno je počela u nedelju.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.