POŽAR U KALIFORNIJI STIGAO DO JEZERA TAHO: Naređena evakuacija popularnog odmarališta!
Ilustracija, Foto: Profimedia

POŽAR KALDOR

POŽAR U KALIFORNIJI STIGAO DO JEZERA TAHO: Naređena evakuacija popularnog odmarališta!

Dodatni udarni spasilački timovi stigli su u toku noći i veliki broj vatrogasaca odmah je poslat da zaštiti domove

Objavljeno:

Veliki požar približio se jezeru Taho u Kaliforniji samo nekoliko sati nakon što su putevi bili zakrčeni automobilima sa ljudima koji su bežali, pošto je čitavom letovalištu Saut Lejk Taho naređeno da se evakuiše, a naselja u susednoj Nevadi upozorena su da budu u pripravnosti.

Popularno odmaralište, koje je obično ispunjeno desetinama hiljada letnjih turista, ispražnjeno je juče dok se veliki požar Kaldor širio na sever i jug, prenosi AP.

Dodatni udarni spasilački timovi stigli su u toku noći i veliki broj vatrogasaca odmah je poslat da zaštiti domove, a dok se požar približavao jezero Taho, stanovnici neposredno uz državnu granicu sa Nevadom, upozoreni su na moguću evakuaciju, saopštili su iz vatrogasne službe.

U ponedaljak je glavna medicinska ustanova u Saut Lejk Taho, bolnica Barton, evakuisala desetine pacijenata, a šerifova kancelarija El Dorado prebacila je zatvorenike u susedni zatvor, a zbog pretnje požara koja je u ovom trenutku široko rasprostranjena ,američka šumarska služba je objavila da će sve nacionalne šume u Kaliforniji biti zatvorene do 17. septembra.

Više od 15.000 vatrogasaca bori se trenutno sa desetinama požara u Kaliforniji, a pojačanja su pristigla i iz drugih saveznih država, Jute, Vašingtona, Viskonsina i Zapadne Virdžinije, potvrdili su iz vatrogasne službe.

Oko 250 aktivnih vojnika obučavano je u državi Vašington kako bi pomogalo u napornom poslu ručnog čišćenja šumskog otpada, a do sada su samo samo dva puta u istoriji Kalifornije goreli požari sa sa obe strane Sijera Nevade i to oba puta ovog meseca, požari Kaldor i Diksi.

Diksi, drugi po veličini požar u istoriji države, rasprostranjen je na 3.121 kvadratnih kilometara, i došao je na oko 105 kilometara severno od požara u području jezera Taho, pa su u ponedeljak izdate nove naredbe o evakuaciji i upozorenja.

Požar Kaldor spalio je skoro 756 kvadratnih kilometara od izbijanja 14. avgusta, a njegova lokalizacija je pala u ponedeljak sa 19 odsto na 15 odsto, dok uništio više od 600 objekata i ugrozio još najmanje 20.000.

Guverner Stiv Sisolak proglasio je u ponedeljak vanredno stanje u Nevadi, navodeći da se očekuje da požar sa područja jezera Taho u Kaliforniji nastavi da se širi preko državne granice, a nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenje na opasne požare i vetrove do srede.

Bonus video:

POŽAR U NOVOM BEOGRADU: Gore stepenice u Bloku 61 (KURIR TV)
00:35

POŽAR U NOVOM BEOGRADU: Gore stepenice u Bloku 61 (KURIR TV)

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media