JOANIKIJE PORUČIO: Spreman sam za razgovor sa protivnicima
Mitropolit Joanikije, Foto: Printscreen

dijalog

JOANIKIJE PORUČIO: Spreman sam za razgovor sa protivnicima

Hoću da razgovaramo i kome god je nešto nejasno u vezi moje službe

Objavljeno:

- Mitropolit crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikije poručio je danas da je spreman na razgovor sa onima koji su protiv njegovog ustoličenja na Cetinju 5. septembra i odbacio kao tendenciozne navode da je "namesnik Crkve Srbije".

"Ako su spremni da razgovaraju, da mi kažu za nešto da nisam u pravu, slobodno neka dodju...Hoću da razgovaramo i kome god je nešto nejasno u vezi moje službe, ja sam spreman da razgovaram", kazao je Joanikije, a prenela služba za informisanje Mitropolije SPC.

Nekoliko hiljada gadjana protestovalo je danas na Cetinju protiv ustoličenja Joanikija u Cetinjskom manastiru, uz ocenu da je on "nedostojan trona Svetog Petra Cetinjskog" i poruku da će "braniti" manastir.

Joanikije je služio liturgiju u Cetinjskom manastiru par sati uoči protesta na Cetinju koji je protekao mirno.

Sveti Petar Cetinjski je vladar Crne Gore iz 18. veka za čije vreme su ujedinjena zavadjena crnogorska plemena. Njegovi posmrtni ostaci su u Cetinjskom manastiru. Nasledio ga je Petar II Petrović Njegoš.

Naslednik pokojnog mitropolita Amfilohija ocenio je manipulacijama i tendencioznim tvrdnjama navode da je "namesnik Crkve Srbije".

"Mene ne šalje crkva Srbije, mene ne šalje nijedna država, mene šalje Srpska pravoslavna crkva, mene priznaje moje sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske i verujući narod Crne Gore. Ja nisam izvanjac, ja sam rodjen u Crnoj Gori, gradjanin ove države", naveo je Joanikije.

Dodao je da je rodjen u Crnoj Gori i zakonito izabran za episkopa, za administratora Mitropolije i na Saboru SPC za mitropolita.

"Nisam ja od nekud došao u Crnu Goru da je okupiram, otkud meni to da se pripisuje, otkud meni te mogućnosti da ja bilo koga okupiram", pitao se Joanikije i ocenio da "nekome u Crnoj Gori smeta SPC".

Naglasio je da ne može da prihvati da se u Crnoj Gori širi retorika "velikog fašističkog sluge i kurira poglavnika Anta Pavelića... izdajnika Sekule Drljevića", i dodao da "to ne priliči Crnoj Gori".

Sekula Drljević bio je ministar pravde finansija u Kraljevini Crne Gore. Obradio je narodnu crnogorsku pesmu "Oj svijetla majska zoro", koja je crnogorska himna. Saradjivao je sa fašistima tokom Drugog svetskog rata, ali istoričari različito tumače prirodu i motive te saradnje.

U deklaraciji usvojenoj tokom današnjeg protesta na Cetinju, protivnici ustoličenja poručili su SPC-u da "ne brane srpskom patrijarhu da ustoliči svoga namesnika u objektima koje je izgradila ili dobila crkva Srbije u Crnoj Gori", ali da su protiv ustoličenja u Cetinjskom manastiru.

"Ne dozvoljavamo taj okupatorski čin u stolici Sv. Petra u Cetinjskom manastiru, simbolu crnogorske duhovne, državne i nacionalne samobitnosti i slobode Crne Gore" stoji u proglasu.

Navodi se da bi ustoličenje na Cetinju bio "simbolički dokaz pristanka na okupaciju... onih što ne priznaju crnogorsku naciju, jezik, državu, crkvu i kulturu"

Bonus video:

00:30

SNIMAK KRAĐE U SKADARSKOJ: Pogledajte trenutak teškog lopovluka

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.