HAITI POGODILA VANVREMENSKA NESREĆA! Ljude se izvlače iz ruševina, čuju se JAUK I KRICI, NOVI SNIMCI! (VIDEO)
Ruševine, Foto: Twitter printscreen

tuga

HAITI POGODILA VANVREMENSKA NESREĆA! Ljude se izvlače iz ruševina, čuju se JAUK I KRICI, NOVI SNIMCI! (VIDEO)

Takođem jak zemljotres sa magnitudom 7 pogodio je prethodno i sever Severne Amerike, odnosno Aljasku, gde je takođe izdato upozorenje na cunami

Objavljeno: 18:51h

Ako bi nekoga upitali koja zemlja je najnesrećnija na svetu, a nije Avganistan, većina bi sastavljala listu, ali retko ko bi mogao da se seti karipske državice Haiti na ostrvu Hispanjola. Ni manje ni nesrećnije državice. Iamli su problema sa vojnom huntom, pa su imali stranu vojnu intervenciju, ratove bandi, smene političara, pa 2010. stravinčni zemljotres od koga se nisu oporavili, a nedavno im je ubijen i predsednik u međunarodnoj zaveri. E sad stigla je nova nevolja.

U subotu popodne po srednjevropskom vremenu Haiti je pogodio stravični zemljotres, koji je u epicentru bio jačine 7,2 po Rihteru. Izdato je i upozorenje na cunami.

Država u kojoj vlada i onako haos, upala je još uveči kad je primećeno da se more povlači, a svi su imali u glavi sigurno scene sa Maldiva, Balija 2004 kada je zonu Indijskog okena pogodio stravičan zemljotres, a posle koga je usledio cunami.

Tako je i na haitiju usledila panika, I to u gradu Le Kaj odakle je došao snima stanovnika koji panično beže po ulicama ovog grada. Iz ostalih mesta, ai same prestonice Porto-o Prens dolaze fotografije i snimci srušenih kuća, zgrada, crkvi, ali i mora koje se povuklo. Za sad svi strahuju da li će zla kob zvana cunami da pogodi ostrvo, jer poslednjih dana najavljena je i da bi preko ostrva na putu prema Floridi trebala da protutnji tropska oluja Fred.

Elem, sa sigurnošću niko ne može da saopšti koliko mrtvih zaista ima na Haitiju. Njihov direktor civilne zaštite Džeri Čandler je rekao:

"Mogu da potvrdim, da ima smrtnih žrtava, ali ne mogu da dam podatak o tačnom broju mrtvih", rekao je on.

Čendler je takođe dodao da je premijer Ariel Henri na putu ka nacionalnom centru za hitne operacije u Port o Prensu.

Novinar medija Le Nouvelliste Franc Duval na svom Tviter nalogu objavio je serijal slika prušenih zgrada u mestu Kaje i takođe zapisao da tamošnja bolnica zbog ogromnog priliva ranjenih "puca po šavovima".

"Glavna bolicaja u Kajeu na na ivici izdržljivosti. Ogorman broj je ranjenih", tvitnuo je ovaj novinar.

Snimci, koji dolaze iz ove državice su stravični, a građani su kako pišu ljudi počeli sami da se organizuju.

Priče o epicentru zemljotresa su različite prema jednoj dogodio se u moru nekih 160 kilometara od ostrva i prestonice Porto-o-Prensm dok nove informacije koje pristižu govore da je epicentar bio 12 kilometara (7,5) miljada severoistočno od grada Saint-Louis-du-Sud koji broji oko 50.000 stanovnika i u kome je razaranje bilo najveće.

Obim štete za sad je nepoznat, a informacije o žrtvama su dosta različite i nemoguće je proveriti pošto zvaničnih informacija nema, a nagađa se da je od panike navodno umrlo 200 ljudi. Međutim, tu vest je nemoguće proverit ni potvrditi zato je potrebni uzeti sa velikom rezervom.

Haiti se smatra najsiromašnom državom na zapadnoj hemisferi, koja je često na udaru zemljotresa. Država se još nije opomogla od jakog zemljotresa koji je ovu državu pogodio 2010. godine u kome je prema različitim podacima umrlo između 100.000 -200.000 ljudi.

Takođem jak zemljotres sa magnitudom 7 pogodio je prethodno i sever Severne Amerike, odnosno Aljasku, gde je takođe izdato upozorenje na cunami!

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.