VATRA STAVLJENA POD KONTROLU NA SEVEU EVIJE: Ubrzo se pojavio NOVI, opet EVAKUACIJA!
Evija, Foto: Printscreen/Facebook

jezivo

VATRA STAVLJENA POD KONTROLU NA SEVEU EVIJE: Ubrzo se pojavio NOVI, opet EVAKUACIJA!

Iako su požari uobičajeni u Grčkoj tokom vrelih i sušnih leta, stotine požara izbili su širom zemlje ove godine nakon neuobičajeno dugog i intenzivnog toplotnog talasa

Objavljeno: 18:46h

Posle nekoliko dana velike borbe sa požarima na severu grčkog ostrva Evija, vatra je stavljena pod kontrolu, ali se raspalila na jugu zbog čega su neki meštani dobili upozorenje za evakuaciju.

Kako prenosi Protothema, požar je izbio u šumskom području u mestu Mesohori, južno od područja na kojem je prethodno veliki požar.

Mobilisane su snage za gašenje vatre, a meštani Mesohorija su danas u 15:10 sati dobili poruku da se evakuišu.

Prema pisanju grčkih medija, na licu mesta su 44 vatrogasaca sa 16 vozila, dok osam aviona i sedam helikoptera pomaže iz vazduha.

Napominje se da je požar izbio u području sa vetrenjačama.

Gradonačelnik Karistos: Nekontrolisana vatra bukti u blizini kuća

Govoreći za Evima.gr, gradonačelnik Karistosa Lefteris Raviolos rekao je da požar napreduje u blizini kuća u selu Mesohori.

- Vetrovi koji duvaju u ovom području su veoma jaki. U vazduhu se oseća dim. Na licu mesta su vatrogasci kao i dobrovoljci - istakao je on.

Da podsetimo, intenzivniji požar koji je izbio 3. avgusta uništio je veliki deo severa ostrva, navodi agencija AP, uz ocenu da je to jedan od najgorih šumskih požara u istoriji te zemlje.

Iako su požari uobičajeni u Grčkoj tokom vrelih i sušnih leta, stotine požara izbili su širom zemlje ove godine nakon neuobičajeno dugog i intenzivnog toplotnog talasa.

Požari u Grčkoj doveli su napore vatrogasnih službi do krajnjih granica izdržljivosti, a vlada je zatražila i pomoć iz inostranstva. Oko 24 evropske i bliskoistočne zemlje poslale su pomoć, uključujući vatrogasce, avione i vozila.

Vatrogasci iz Rumunije, Ukrajine, Srbije, Slovačke, Poljske i Moldavije u petak su se pobrinuli za tinjajući ostatak vodećeg požara na Eviji, koji je ugljenisao 50.900 hektara tog drugog po veličini grčkog ostrva.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.