U RUSIJI OD POČETKA GODINE SKORO 10.900 POŽARA: Vatrena stihija progutala 4,5 miliona hektara šuma!
Požar, Foto: Printscreen/Youtube

ZABELEŽENE NENORMALNE TEMPERATURE

U RUSIJI OD POČETKA GODINE SKORO 10.900 POŽARA: Vatrena stihija progutala 4,5 miliona hektara šuma!

Prema njegovim rečima, u poređenju sa prošlom godinom, broj požara je manji za 4 odsto, a površine koju su zahvatili za 17 odsto

Objavljeno: 12:56h

Od početka godine, skoro 10.900 požara progutalo je 4,5 miliona hektara ruskih šuma, izjavio je danas ruski ministar prirodnih resursa Aleksandar Kozlov.

Prema njegovim rečima, u poređenju sa prošlom godinom, broj požara je manji za 4 odsto, a površine koju su zahvatili za 17 odsto.

"Ovde nije ključna količina spaljenog drveta, već teritorija na kojoj su zabeležene nenormalne temperature", rekao je Kozlov na sastanku posvećenom ublažavanju posledica požara na ruskom Dalekom istoku, koji je u Južno-Sahalinsku sazvao je premijer Mihail Mišustin.

On je dodao da je ove godine velika savezna vatrogasna grupa "bez presedana" raspoređena u Jakutiji, oblasti u Sibiru, i zahvaljujući tome uspešno je ugašeno četiri puta više požara nego tokom cele 2020. godine, dodao je ministar.

Kozlov je rekao da se u poslednje vreme požari u Rusiji pomeraju severno od polarnog kruga, do udaljenih i nepristupačnih arktičkih regiona, zbog čega se formira međuregionalni vatrogasni centar za brzi odgovor u tim oblastima, koji ce biti na aerodromu Čeremšanka u Krasnojarskoj oblasti.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.