"TOLIKO JE VRUĆE DA NE MOŽETE DA DIŠETE": Paklene temperature okovale zemlju, na hiljade škola otkazalo nastavu!
Toplota ilustracija, Foto: Vladimir Sporčić

Globalno zagrevanje

"TOLIKO JE VRUĆE DA NE MOŽETE DA DIŠETE": Paklene temperature okovale zemlju, na hiljade škola otkazalo nastavu!

Mart, april i maj obično su najtopliji i najsuši meseci u zemlji, ali uslove je ove godine pogoršao vremenski fenomen El Ninjo

Objavljeno:

Filipini se ovih dana prže na ekstremnim vrućinama, zbog čega je na hiljade škola otkazalo nastavu, a nadležne službe upozoravaju građane da vani borave što je manje moguće.

Mart, april i maj obično su najtopliji i najsuši meseci u zemlji, ali uslove je ove godine pogoršao vremenski fenomen El Ninjo.

Temperature ponegde i do 47 stepeni

"Toliko je vruće da ne možete disati", rekao je Erlin Tumaron, šezdesetogodišnjak koji radi u primorskom odmaralištu u pokrajini Cavite, južno od Manile, gde je indeks topline u utorak dosegao 47 stepeni Celzijusa.

Očekuje se da će indeks topline danas dosegnuti razinu "opasnosti" od 42 ili više stepeni u najmanje 30 gradova i opština, upozorila je državna meteorološka služba.

Indeks topline meri temperaturu uzimajući u obzir vlagu.

Ministarstvo obrazovanja, koje upravlja s više od 47.600 škola u zemlji, saoštilo je da je gotovo 6700 škola obustavilo nastavu. Verovatno je da će vrućina narednih dana biti i gora, kazala je meteorološkinja Ana Solis.

"Moramo ograničiti vreme koje provodimo napolju, piti puno vode, ali i nositi suncobrane i šešire", rekao je Solis za AFP.

Tvrdi da je El Ninjo razlog "ekstremne vrućine" koja je zahvatila delove zemlje. Otprilike polovina pokrajina u zemlji službeno je u suši.

"Napolju je strašno"

U sušom pogođenoj pokrajini Zapadni Mindoro, vladina službenica Mary Ann Gener rekla je da su ljudi koji rade u zatvorenom prostoru, gde postoji klima-uređaj, u redu. "Ali onima napolju je strašno", rekla je. "Dobijete glavobolju odmah nakon izlaska. Stalno se morate hidrirati."

U gradu Dagupanu, severno od Manile, zaposlena univerziteta Edz Alteros rekla je da ona i njena kolege više ne izlaze na ručak zbog vrućine.

Indeks topline je u utorak dosegnuo 47 stepeni. "Nađemo nekoga da kupi hranu i jedemo u kancelariji", rekla je. "Klima-uređaj je postavljen na 14-18 stepeni tokom najtoplijeg dela dana, ali u drugim delovima dana smanjujemo temperaturu kako bismo sprečili da se uređaji preopterete i pokvare."

Globalne temperature dosegnule su rekordne visine prošle godine, a agencija Ujedinjenih naroda za vremensku prognozu i klimu objavila je u utorak da se Azija zagrejava naročito brzim tempom.

Filipini su među zemljama koje su najosjetljivije na uticaje klimatskih promena.

Bonus video:

01:41:20

PULS SRBIJE 24.04.2024

(Espreso/Index/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.