NAUČNICI NASA UPOZORAVAJU, EVO ŠTA PREDVIĐAJU DA ĆE DA NAS STREFI SLEDEĆE GODINE: Da li je sada vreme za PANIKU?
Leto, Foto: EPA ANDREJ CUKIC

DOKLE VIŠE?

NAUČNICI NASA UPOZORAVAJU, EVO ŠTA PREDVIĐAJU DA ĆE DA NAS STREFI SLEDEĆE GODINE: Da li je sada vreme za PANIKU?

Sveukupno, prošli mesec je bio za 1,18 stepeni Celzijusa topliji u odnosu na prosečne julske temperature od 1951. do 1980

Objavljeno:

Jul 2023. godine bio je najtopliji mesec do sada zabeležen, a naredna godina bi mogla biti još toplija, upozorili su naučnici američke svemirske agencije Nasa.

Postoji oko pedeset posto šanse da će 2023. biti najtoplija ikad zabeležena godina, a očekuje se da će 2024. biti još gora, predvideli su stručnjaci američke vlade.

„Ovaj jul je bio znatno topliji nego bilo koji prethodni jul i bilo koji prethodni mesec, još od 1880. godine. Nastavlja se dugoročni trend dramatičnog zagrevanja koji traje četiri decenije“, izjavio je direktor Nasinog Instituta za svemirske studije Godard (GISS) Gevin Šmit.

Osim globalnog otopljenja, situaciji doprinosi i ciklički fenomen El Nino, sinonim za dodatno globalno otopljenje, koji zagreva površine okeana. Trebalo bi da potraje i nakon sledeće zime, očekuju klimatolozi.

Najjači uticaj El Ninja dogodiće se 2024. godine“, rekao je Šmit. „Stoga očekujemo ne samo da će 2023. biti izrazito vruća, a možda i rekordna godina, nego i da će 2024. biti još toplija“, prenosi Jutarnji list.

U delovima Južne i Severne Amerike, severne Afrike i Antarktika zabeležene su temepreature za oko četiri stepena iznad mesečnog proseka u periodu od 1951. do 1980. U zemljama severne Evrope i delovima američkog Srednjeg zapada temperature su bile bliže prosečnim, saopštila je Nasa.

Sveukupno, prošli mesec je bio za 1,18 stepeni Celzijusa topliji u odnosu na prosečne julske temperature od 1951. do 1980.

To pokazuje da se nastavlja dugoročni trend zagrevanja, na šta pre svega utiču emisije gasova s efektom staklene bašte.

Ada Ciganlija, Vrućine, vrućina, Leto
foto: Tamara Trajković

Temperatura je u julu ove godine bila za 0,24 stepena viša od svih temperatura koje je NASA beležila u julu, a pet najtoplijih meseci od 1880. desili su se u prethodnih pet godina prema podacima GISS-a.

„Ove promene koje vidimo u globalnim temperaturama odražavaju se na stvarne toplotne ekstreme koje ljudi doživljavaju na lokalnom nivou. Sada možemo sa izvesnom pouzdanošću da kažemo da na toplotne talase u Severnoj Africi, Bliskom istoku, jugozapadu SAD, Kini i južnoj Evropi direktno utiče činjenica da se cela planeta zagreva“, rekao je Šmit.

Ada Ciganlija, vrućina, Leto
foto: Nenad Kostić

GISS prikuplja podake o temperaturi površinskog vazduha i površine mora sa desetina hiljada meteoroloških stanica.

Rekordnoj temperaturi u julu doprinele su i visoke temperature površine mora, posebno u istočnom delu Pacifika, što ukazuje na razvoj meteorološkog fenomena El Ninjo koji ima efekat dodatnog zagrevanja planete.

Šmit je istakao da je zabrinjavajuće to što se uticaj El Ninja na globalne temperature obično oseti tokom zime i proleća, upozorivši da se očekuje da će se njegov najveći uticaj osetiti u februaru, martu i aprilu 2024.

Bonus video:

01:36

STRMOGLAV PAD TEMPERATURE, OD PONEDELJKA SE OBUCITE TOPLIJE! Meteorolog otkrio veliku promenu vremena koja nas čeka od SUTRA

(Espreso/ Nova/ Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.