DRUGA POLOVINA AVGUSTA ĆE BITI KRITIČNA, ČITAVA EVROPA NA "UDARU": Evo šta nam PRETI, nije NAIVNO nimalo
Muškaraca koji se umiva, Foto: Nebojša Mandić

NOVI HAOS

DRUGA POLOVINA AVGUSTA ĆE BITI KRITIČNA, ČITAVA EVROPA NA "UDARU": Evo šta nam PRETI, nije NAIVNO nimalo

Rim i Katalonija su prošlog meseca imali rekordne temperature, dok je Sardinija dostigla evropski maksimum za jul sa 48 stepeni Celzijusa, a prema prognozama, očekivane temperature u avgustu mogle bi da budu i veće

Objavljeno:

Veći deo kopnene Evrope biće vlažan i vetrovit u avgustu, sa temperaturama ispod prosečnih.

Međutim, u drugoj polovini meseca će novi toplotni talasi zahvatiti Španiju, južnu Italiju i Grčku sa najvišim temperaturama ikad zabeleženim, prema prognostičarima koje je anketirao Blumberg.

Rim i Katalonija su prošlog meseca imali rekordne temperature, dok je Sardinija dostigla evropski maksimum za jul sa 48 stepeni Celzijusa, a prema prognozama, očekivane temperature u avgustu mogle bi da budu i veće.

Avgust je najtopliji mesec za temperaturu okeana i na kopnu i na severnoj hemisferi, tako da postoji mogućnost da ćemo videti nove toplotne talase u avgustu, rekla je Samanta Berdžes, zamenica direktora Kopernikove službe za klimatske promene u Evropskom centru za Srednjeročne vremenske prognoze.

Toplotni talasi zahvatili su severnu hemisferu ovog leta.

U severnim delovima Evrope trenutne temperature niže od uobičajenih

Emisije fosilnih goriva zagrevaju planetu, izazivajući ekstremne vremenske prilike od poplava u Indiji i SAD do šumskih požara u Grčkoj i Kanadi, što ugrožava zdravlje i egzistenciju miliona.

U ovom trenutku, u severnim delovima Evrope, uključujući Veliku Britaniju, Nemačku, većini deo Francuske i nordijske zemlje, temperature su niže od uobičajenih.

Nemačka će ovog meseca imati iznad prosečne padavine, što će ublažiti pritisak na Rajnu, ali čak i male promene mogu imati veliki uticaj na ključni plovni put.

Hladna prognoza za Britaniju

Hladna prognoza za Veliku Britaniju ostaje na snazi.

U Velikoj Britaniji nema snažnog signala za vrućinu, ali vrata ostaju otvorena za promene u drugoj polovini avgusta, rekao je portparol Met kancelarije za klimatske promene Grejem Medž.

Za ostale prognostičare, neizvesnost u modelima ukazuje na to da je letnja vrućina gotova za severne regione.

Letnja vrućina preko Irske, baltičkih država do severne Francuske i Poljske je u suštini isključena, rekao je meteorolog Tajler Rojs.

Mediteranski požari uglavnom pod kontrolom

Šumski požari koji su opustošili Mediteran uglavnom su stavljeni pod kontrolu, ali tek nakon što je od 15. jula izgorela oblast skoro veličine Velikog Londona.

U delovima Grčke i Španije nastaviće se sušniji uslovi od uobičajenih, zadržavajući visok rizik od požara. Potencijal da tropske oluje stupe u interakciju sa atlantskim mlaznim strujama stvoriće neizvesnost i rizik od iznadnormalne toplote u drugom delu avgusta.

U ostatku Evrope do avgusta predviđamo hladnije, vlažnije, vetrovitije i oblačnije uslove na većem delu kopna, sa temperaturama iznad normalnih ograničenim na Iberiju, južnu Italiju i jugoistočnu Evropu, gde postoji potencijal za dalje ekstremne vrućine i rekorde", upozorila je šef meteoroloških operacija za Evropu na "Atmospheric G2" Ejmi Hodžson.

Toplotni talas u Aziji: Među žrtvama vrućina u Japanu 13-godišnja devojčica, u Južnoj Koreji 12 mrtvih

Toplotni talas zahvatio je i Japan i Južnu Koreju i odneo više ljudskih života, a na spisku žrtva neobično visokih temperatura u Japanu našla se i jedna 13-godišnja učenica.

U Južnoj Koreji je do sada umrlo ukupno 12 ljudi od posledica izuzetno toplog vremena, dok su u Japanu stradale ukupno tri osobe, uključujući i 13-godišnju devojčicu koja je izgubila život vraćajući se iz škole, prenosi Gardijan. Ona je pronađena bez svesti na trotoaru, pored nje je bio bicikl kojim se vraćala iz škole. Iako je odvedena u bolnicu devojčica je kasnije umrla od posledica toplotnog udara, saopštile su vlasti.

1 / 4 Foto: Profimedia

Južnokorejska novinska agencija Jonhap je prenela da je među žrtvama toplotnog talasa bilo poljoprivrednika, kao i da je vrućina odnela živote najmanje sedam osoba starosti od 70 do 90 godina.

U Japanu je od utorka u većem delu zemlje na snazi upozorenje na toplotni talas koje se izdaje kada temperatura pređe 35 stepeni Celzijusa.

Bonus video:

01:04

OVO JE POGONSKO GORIVO ZA OLUJE TOKOM LETA! Klimatske promene loše utiču i na zdrave, stručnjaci: Ovo je najbolje za SPARNE DANE

(Espreso/ B92/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.