EVROPA PRONALAZI NOVE NAČINE DA SE NOSI SA NEMILOSRDNOM TOPLOTOM: I životinje na UDARU, evo kako se RASHLAĐUJU!
Vrućina, Foto: AP Vincent Thian

GORI!

EVROPA PRONALAZI NOVE NAČINE DA SE NOSI SA NEMILOSRDNOM TOPLOTOM: I životinje na UDARU, evo kako se RASHLAĐUJU!

Skoro ceo kopneni Portugal je pod crvenom uzbunom zbog ekstremnih vrućina

Objavljeno:

Zbog nemilosrdnog toplotnog talasa koji zapljuskuje Evropu, nekim od najstarijih glečera Alpa je potreban pokrivač koji bi ih zaštitio od topljenja.

Glečer Rone u Švajcarskoj samo je jedna od "žrtava" ekstremnih temperatura koje Evropa doživljava poslednjih nekoliko dana.

S druge strane, u talasu šumskih požara vatrogasci se bore sa požarima u Portugalu, Španiji i južnoj Francuskoj, kao i u Turskoj na drugom kraju Mediterana.

Turisti su evakuisani iz kampova u Žirondu u Francuskoj, gde je do sada izgorelo više od 2.700 hektara, a u susednom Portugalu i Španiji se očekuje da će temperature premašiti rekorde u narednim danima.

Skoro ceo kopneni Portugal je pod crvenom uzbunom zbog ekstremnih vrućina.

1 / 4 Foto: Profimedia

Kako se Evropa rashlađuje?

Tokom ovih vrelih dana, džinovska panda iz zoološkog vrta u Madridu Bing Šing uživala je u sladoledu od lubenice koje su mu čuvari obezbedili kako bi se on i druge životinje rashladile.

Pored svoje dnevne porcije od 50 kilograma svežeg bambusa, Bing Šing, čije ime znači "ledena zvezda", uživao je u smrznutom voću na štapiću.

Predatorima poput lavova ili foka nuđene su "lizalice" napravljene od govedine ili ribe, u zavisnosti od njihove ishrane.

Čuvari zoološkog vrta su takođe prskali životinje vodom.

1 / 18 Foto: Aleksandra Čolić

Zašto je toliko vrelo?

Sistem visokog pritiska nazvan Azorski anticiklon, koji se obično nalazi u blizini Španije, postao je veći i proširio se dalje na sever, donoseći visoke temperature Velikoj Britaniji, Francuskoj i Iberijskom poluostrvu.

Od druge polovine nedelje očekuje se da se vetrovi okrenu na jug, donoseći topao vazduh iz severne Afrike i Sahare.

- Krajem nedelje temperature će biti blizu 40 do 45 stepeni širom Francuske i Španije, a kada dobijemo južni vetar, Velika Britanija će tada iskoristiti deo te toplote - rekla je Eni Šatlvort iz britanske meteorološke službe.

Svetska meteorološka organizacija upozorila je da "klimatske promene izazvane ljudima" izazivaju suše, a izveštaj UN kaže da se očekuje da će se broj ekstremnih šumskih požara povećati za 30 odsto u narednih 28 godina.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.