PODVODNO OTKRIĆE! Naučnici PRONAŠLI nešto IZNENAĐUJUĆE, ima UTICAJ na klimatske PROMENE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

neverovatno

PODVODNO OTKRIĆE! Naučnici PRONAŠLI nešto IZNENAĐUJUĆE, ima UTICAJ na klimatske PROMENE!

Naučni tim je takođe pronašao ,,brojna" brda, tipično prečnika od 50 metara i visine od 10 metara, koja su sadržala led

Objavljeno:

Pomorski naučnici su otkrili duboke šupljine - jedna je veća od gradskog bloka šestospratnica - i ispunjene ledenim brdima koja su se formirala ,,izuzetno" brzo na udaljenom delu Arktičkog morskog dna.

Mapirajući Bofortovo more u Kanadi, upotrebom podvodnog vozila i sonara zakačenog na brod, otkrivene su dramatične promene, za koje su istraživači rekli da su se javile kao rezultat topljenja permafrosta potopljenog ispod morskog dna.

Promene koje su naučnici primetili su se desile između 2010. i 2019., kada su se odvila četiri istraživanja, pokrivajući predeo od 10 kvadratnih milja (26 kvadratnih kilometara).

,,Znamo da se velike promene dešavaju širom Arktičkog predela, ali ovo je prvi put da smo uspeli da upotrebimo tehnologiju kako bismo videli promene koje se takođe dešavaju van obale," rekao je pomorski naučnik Čarli Pol, viši naučnik na Institutu Moterej za istraživanje obalskih akvarijuma, i jedan od vodećih autora studije fenomena objavljenog u ponedeljak u naučnom žurnalu PNAS.

Naučni tim je takođe pronašao ,,brojna" brda, tipično prečnika od 50 metara i visine od 10 metara, koja su sadržala led. Ona su slična ledenim brdašcima vidljivim na kopnu - istakli su u istraživanju.

Istraživanje manjih područja morskog dna je bilo sprovedeno 2013. i 2017., što je pomoglo naučnicima da shvate promene u detaljima.

1 / 5 Foto: Profimedia

Za razliku od kopnenog permafrosta, koji na klimatske promene reguje tokom godina do decenija, podvodni permafrost ima mnogo sporiju reakciju na klimatske uticaje, rekla je Sju Natali, direktorka Arktičkog programa i viša naučnica u Vudvelskom centru za istraživanje klime u Masačusetsu.

,,Promene opisane u istraživanju odgovaraju na događaje koji su se događali stogodišnjicama i milenijumima unazad. Ipak, ove promene mogu da utiču na klimu ako dovode do emisija gasova dok se permafrost topi."

Bonus video:

00:44

ZELENSKI U PORUCI PORUČIO: Ništa nećete uzeti od Ukrajine

(Espreso/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.