Izabrani članovi Tužilačkog saveta Crne Gore
Ilustracija, Foto: Youtube printscreen

5 NOVIH ČLANOVA

Izabrani članovi Tužilačkog saveta Crne Gore

Niko nije bio protiv izbora navedenih kandidata, a DPS se nije izjašnjavao

Objavljeno:

U Skupštini Crne Gore danas je izabrano pet novih članova Tužilačkog saveta iz reda uglednih pravnika i NVO sektora.

Za nove članove Tužilačkog saveta iz reda uglednih pravnika izabrani su advokati Siniša Gazivoda, Miloš Vuksanović, Filip Jovović i Borivoje Đukanović. Stevo Muk iz Instituta alternativa izabran je za člana TS iz NVO.

Miloš Vuksanović dobio je podršku 41 poslanika, dok su dva bila uzdržana. Za Sinišu Gazivodu glasala su 44 poslanika, dok je jedan bio uzdržan.

Borivoje Đukanović dobio je podršku 42 poslanika, a jedan je bio uzdržan. Za Filipa Jovovića glasala su 43 poslanika, a jedan je bio uzdržan. Stevo Muk dobio je podršku 43 poslanika.

Niko nije bio protiv izbora navedenih kandidata, a DPS se nije izjašnjavao, prenose Vijesti.

Izmenama Zakona o državnom tužilaštvu, predviđeno je da TS ima 11 članova - pet iz reda tužilaca, četiri ugledna pravnika, jednog pravnika iz NVO i predstavnika Ministarstva pravde.

Predsednik Skupštine Aleksa Bečić proglasio je početkom avgusta šest članova TS-a, u kom su vršilac dužnosti (v.d.) vrhovnog državnog tužioca (VDT) Dražen Burić, četvoro tužilaca koji su izabrani na Konferenciji državnih tužilaca - Đurđina Nina Ivanović, Sanja Jovićević, Tatjana Begović i Nikola Samardžić - i predstavnik Ministarstva pravde Boris Marić.

Time bi Tužilački savet trebalo da izađe iz višemesečne blokade, nakon što je izmenama Zakona o državnog tužilaštvu prestao mandat prethodnom Savetu.

Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokrata (SD) nisu glasali u znak protesta zbog, kako su naveli, odsustva dijaloga vlasti i opozicije o kandidatima.

(Espreso/Vijesti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.