UMRO BIVŠI PREDSEDNIK JUŽNOAFRIČKE REPUBLIKE!
Frederik Vilem de Klerk, Foto: Printscreen/youtube/OxfordUnion

TUGA

UMRO BIVŠI PREDSEDNIK JUŽNOAFRIČKE REPUBLIKE!

Ove godine De Klerku je dijagnostikovan rak.

Objavljeno:

Frederik Vilem de Klerk, bivši predsednik Južnoafričke Republike i poslednji belac na čelu ove države, umro je u 85. godini.

De Klerk je bio ključna figura u demokratizaciji zemlje, a 1990. godine objavio je da oslobađa iz zatvora lidera borbe protiv aparthejda Nelsona Mandelu.

To je dovelo do održavanja višestranačkih izbora 1994. godine, preneo je Bi-Bi-Si.

Ove godine De Klerku je dijagnostikovan rak.

De Klerk je predvodio manjinsku belu vladu Južne Afrike do 1994. godine kada je Afrički nacionalni kongres Nelsona Mandele preuzeo vlast.

De Klerk je 1993. godine podelio Nobelovu nagradu za mir sa Mandelom, koga je tri godine ranije oslobodio i zatvora, ali se njegova uloga u tranziciji ka demokrtaiji i dalje preispituje, više od 20 godina nakon završetka aparthejda.

Kao poslednji šef države iz ere vladavine bele manjine, on i njegova vlada su odbacili sistem aparthejda i uveli opšte pravo glasa.

De Klerk se 1993. javno izvinio za štetne posledice aparthejda, ali ne i za sam aparthejd.

Nakon izbora 1994. postao je zamenik predsednika u Mandelinoj koaliciji i podržavao vladinu liberalnu ekonomsku politiku, ali se protivio Komisiji za istinu i pomirenje koja je osnovana da istražuje kršenja ljudskih prava u prošlosti, jer je želeo potpunu amnestiju za političke zločine.

U maju 1996, nakon što je Nacionalna partija uložila prigovor na novi ustav, De Klerk se povukao iz koalicione vlade, a naredne godine i iz politike.

U martu mu je dijagnostikovan mezoteliom, vrsta kancera koja napada tanak sloj tkiva koji pokriva većinu unutrašnjih organa.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.