CRNA GORA IZGUBILA SPOR: Mora da isplati zatvorskoj čuvarki 4.500 evra
Zatvor, Foto: Vladimir Sporčić, Ilustracija

NEVEROVATNO

CRNA GORA IZGUBILA SPOR: Mora da isplati zatvorskoj čuvarki 4.500 evra

Špadijereva je, kao šef smene u ženskom zatvoru 2013. godine prijavila pet koleginica jer su dopustile muškim stražarima da uđu u ženski zatvor, od kojih je jedan od njih imao „fizički kontakt sa dve zatvorenice“.

Objavljeno:

Nekadašnja šefica smene straže u ženskom zatvoru Daliborka Špadijer iz Podgorice, dobila je Crnu Goru pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu u sporu koji je pokrenula protiv države jer je nije zaštitila od maltretiranja drugog zatvorskog osoblja nakon što je prijavila incident u zatvoru.

Crna Gora je ovom presudom obavezana da joj isplati 4.500 evra na ime nematerijalne štete i još 1.000 evra za troškove postupka, jer je, prema oceni suda u Strazburu, način na koji su pravni mehanizmi primenjeni u ovom slučaju bio neadekvatan, što predstavlja povredu obaveze države da zaštiti njena prava.

Špadijereva je, kao šef smene u ženskom zatvoru 2013. godine prijavila pet koleginica jer su dopustile muškim stražarima da uđu u ženski zatvor, od kojih je jedan od njih imao „fizički kontakt sa dve zatvorenice“.

Ubrzo nakon ovog incidenta Špadijereva je primila zastrašujući telefonski razgovor od kolege, a zatim joj je razbijeno vetrobransko staklo. Požalila se policiji, ali je izostala reakcija tužilaštva. Nakon toga su usledili drugi vidovi maltretiranja.

Tokom 2013. godine koleginice Špadijereve koje su učstvovale u incidentu kažnjenne su smanjenjem plate od 20 do 30 odsto na po dva ili tri meseca, dok je jedan muški stražar bio suspendovan sa posla uz smanjenje plate od 40 odsto.

Kasnije te godine, zatvorski čuvar pljunuo je ispred nje i vređao je rečima: „Evo smrdljive ku..ke. Kad bi izgubila samo 50 kilograma, mogla bi izgledati prihvatljivo“.

Žalila se bezuspešno upravi zatvora, ali su usledili su i drugi incidenti i maltretiranja u zatvoru, nakon čega je uzela bolovanje i obratila se sudu.

Sud je međutim zaključio da ovi incidenti nisu predstavljali maltretiranje, ali je utvrdio da je ona patila od posttraumatskog stresa zbog incidenata, a odluku su potvrdili i viši sudovi u Crnoj Gori.

Dok je postupak bio u toku, nepoznati napadač ju je napao, pretukao i upozorio.

U 2016. godini Špadijer je otišla u penziju iz zdravstvenih razloga.

Evropski sud je utvrdio da je način na koji su pravni mehanizmi primenjeni u slučaju podnosioca predstavke – uključujuhi i važan kontekst uzbunjivanja – bio neadekvatan, što predstavlja povredu obaveze države da zaštiti fizički i psihološki integritet pojedinaca od drugih.

Na ovu odluku može da se uloži žalba u roku od tri meseca.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.