Crnoj Gori preti opasnost od tornada! Podgorica i primorje najugroženiji!
Foto: Giphy

Uzbuna

Crnoj Gori preti opasnost od tornada! Podgorica i primorje najugroženiji!

Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju u Podgorici upozoreno je da postoji mogućnost da mali tornado zahvati do podne i područje Crne Gore
Objavljeno: 11:11h

Tornado, koji je u nedelju pogodio Rim, mogao bi tokom dana da zahvati i područje Crne Gore.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

- Visok indeks nestabilnosti naročito će biti u pravcu Ulcinja, zatim Bara, Skadarskog jezera, Podgorice i Tuzi, koji ukazuje na postojanje potencijalne opasnosti od formiranja tornada na crnogorski način, rekao je načelnik Centra za analizu i prognozu vremena Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju u Podgorici Branko Micev.

Micev objašnjava da je naziv tornado lociran za američki kontinent, te da se ta meteorološka pojava na ovim prostorima stvara u manjem fizičkom obliku ili u manjim razmerama i zove se pijavica ili tromba. To, kaže on, nije klasičan tornado nego pojava nalik tornadu.

foto: Printscreen/Youtube/Milos Lukic

- Morska pijavica ili tromba koje se vezuje za naš geografski prostor je meteorološki fenomen, pojava koja se javlja i koja je vezana za olujno grmljavinske oblake većih razmera. Iz tog oblaka spušta se levak u pravcu površine zemlje ili površine mora, to je usisna grana i njeno usisno destvo je rotaciono kretanje vazduha u vis, navodi Micev.

U snažnoj oluji i tornadu u Italiji život su izgubile dve osobe, a kako su preneli portali razorni vetar izazvao je veliku štetu. U glavnom gradu Italije i slavni Koloseum našao se pod vodom.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.