MITROPOLIT JOANIKIJE POSLAO JAKO VAŽNU PORUKU: Patrijarh Porfirije u Hristovo ime vodi ceo srpski pravoslavni narod
Mitropolit Joanikije, Foto: Printscreen/Youtube

manastir đurđevi stupovi

MITROPOLIT JOANIKIJE POSLAO JAKO VAŽNU PORUKU: Patrijarh Porfirije u Hristovo ime vodi ceo srpski pravoslavni narod

Poželevši patrijarhu dobrodošlicu Joanikije je rekao i da patrijarh u ime Hristovo vodi ceo srpski pravoslavni narod i sve narode u jurisdikciji Srpske pravoslavne crkve

Objavljeno:

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije pozdravio je večeras u manastiru Ðurđevi stupovi patrijarha srpskog Porfirija i poručio da ga blagosloveni narod Eparhije budmljinsko-nikšićke dočekuje s radošću i željom da ga zagrli s ljubavlju i odanošću.

– Vi naša svetosti nastavljate delo Svetog Save da date novi zamah obnovi ove Episkpije i duhovnoj i graditeljskoj i svakoj drugoj. Vi nam donosite i blagoslov i mir i pomirenje, jer vršite službu Božju koja je služba pomirenja, prvo da se izmirimo sa Bogom, sa svojom savescću, a onda kao pečat svega – jedni sa drugima – naveo je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Sve to, kazao je, da bismo prevazišli naše podele, razdore i raskole, da prepoznamo jedni druge kao braću po Hristu.

– Neka vaš dolazak bude blagosleven i neka bude srećno i blagosloveno ustoličenje episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija – poručio je mitropolit Joanikije i pozvao patrijarha Porfirija da blagoslovi prisutne.

Poželevši patrijarhu dobrodošlicu Joanikije je rekao i da patrijarh u ime Hristovo vodi ceo srpski pravoslavni narod i sve narode u jurisdikciji Srpske pravoslavne crkve.

– Vi idete stopama Hristovim i stopama vašeg prethodnika Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa, koji je ovde (u manastiru Ðurđevi stupovi) pre punih osam vekova ustoličio prvog episkopa budmljanskog”, rekao je, između ostalog mitropolit Joanikije.

On je opširno govorio o istorijatu manastira Ðurđevi stupovi i poručio da je “ova svetinja i narod koji se oko nje okupljao čuvao veru i oganj, žive pravoslavne iskonske hrišćanske vere”.

Rekao je i da je nakon perioda “komunističkog bezbožja”, patrijarh Pavle na inicijativu mitropolita Amfilohija blagoslovio obnovu ove Episkopije pre 20 godina.

– I, evo, kao što vidite ona je obnovljena i objedinjena oko svetinje i oko drugih svetinja i pokazala da je ostala verna Hristu Bogu i Svetom Savi i svojim svetinjama u svim najtežim vremenima – naveo je mitropolit.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/Objektiv.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.