NAPETO, KOLONE VOZILA KRENULE IZ DRUGIH GRADOVA KA CETINJU: Lokali na Dvorskom trgu zatvaraju se u 15 sati
Cetinje, Foto: PRINTSCREEN/NOVOSTI.RS

VELIKI BROJ POLICIJE PRISUTAN

NAPETO, KOLONE VOZILA KRENULE IZ DRUGIH GRADOVA KA CETINJU: Lokali na Dvorskom trgu zatvaraju se u 15 sati

Građani su od jutros negotovali zbog postavljanja ograde, te su skandirali na trgu, a potom ogradu i uklonili.

Objavljeno: 13:47h

Deo lokala na Dvorskom trgu na Cetinju prestao je da služi pića gostima, a u 15 sati će najverovatnije svi ugostiteljski objekti u ovom delu grada biti zatvoreni, pišu crnogorske Vijesti.

Na ovom trgu u toku noći policija je postavila metalnu ogradu kako bi ograničila kretanje okupljenih građana, međutim grupa građana je jutros ovu ogradu uklonila, te sada umesto nje trg čuva policija.

Građani su od jutros negotovali zbog postavljanja ograde, te su skandirali na trgu, a potom ogradu i uklonili.

00:23

KOMITE U OKRUŠAJU SA OGRADOM: Policija reagovala i rasterala ih

Televizija Vijesti javlja da je veliki broj vozila iz više crnogorskih gradova u toku prepodneva krenulo ka Cetinju. U ovom gradu primetne su velike policijske snage, a kako je najavljeno o bezbednosti će brinuti oko 1.800 policajaca.

Vijesti javljaju da su na Cetinje dovezena i oklopna vozila.

Repoteri Televizije Vijesti javljaju da je situacija na Cetinju trenutno mirna.

Krivokapić pozvao Mila da javno i jasno doprinese miru

Premijer Crne Gore Zdravko krivokapić pozvao je predsednika države Mila Đukanovića da "ako već ne želi svojom voljom" onda u skladu sa svojom Ustavnom obavezom zaštite poretka, da javno i jasno doprinese miru.

"Pozivam, još jednom, sve društveno-političke aktere na očuvanje mira, od koga nam ništa nije vrednije. Pozivam sve građane na poštovanje Ustava, zakona, javnog reda i mira, države Crne Gore", napisao je Krivokapić na Tviteru.

3 bezbednosna scenarija

Operativni štab Uprave policije napravio je plan obezbeđenja s najmanje tri moguća scenarija kako bi na Cetinju i u Podgorici očuvali mir i zaštitili bezbednost učesnika verskog skupa i gostiju, ali i demonstranata, rečeno je nezvanično “Vijestima”.

Vijeće za nacionalnu bezbjednost izdalo je juče smernice organima obaveštajno-bezbednosnog sektora da, kako su saopštili nakon sednice, pojačaju koordinaciju u cilju očuvanja ustavnog poretka i zaštite prava i sloboda.

Članovi Vijeća upoznati su, dodaje se, s poslednjim procenama bezbednosti Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) i Uprave policije. “Vijeće apeluje na sve društveno-političke aktere, predstavnike medija, kao i sve građane, da daju doprinos smirivanju tenzija i očuvanju mira i sigurnosti. Članovi Vijeća biće u stalnoj komunikaciji i zasijedanju”, navodi se u saopštenju.

Na sednici je bilo inicijativa da se ustoličenje izmesti van Cetinja, ali takve preporuke Veća međutim nije bilo, kao ni da se zabrani skup protivnika ustoličenja uprkos tome što je juče od kovida umrlo 15 osoba. Ranije su šefovi MUP-a i Uprave policije saopštili da bi to bila krajnja mera iako epidemiološka situacija nije bila ovako alarmantna.

Na Cetinju danas su primećeni poslanici Demokratske partije socijalista Predrag Bošković, Jevto Eraković, Aleksandar Bogdanović, Daliborka Pejović, Ivan Vuković, Miloš Nikolić... Na Cetinju je i savetnik crnogorskog predsednika Veselin Veljović, navode Vijesti.

U nedelju, 5. septembra, u Cetinjskom manastiru je planirano ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Crna Gora pozvala medije da na Cetinju budu profesionalni

Institut za medije Crne Gore pozvao je danas sve medije da profesionalnim izveštavanjem daju doprinos smirivanju napetosti i očuvanju mira i sigurnosti, uoči najavljenjih skupova na Cetinju.

U saopštenju se dodaje da novinari i urednici medijskih kuća treba da poštuju etički kodeks koji ih obavezuje na objektivnost i nepristranost.

Institut poziva novinare da pokažu dodatnu pažnju prema informacijama koje objavljuju "pojedini regionalni mediji" i da ih provere pre objavljivanja, "kako bi izbegli širenje dezinformacija, propagande i govora mržnje".

Istovremeno u saopštenju se poziva i Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije da obezbede sigurnost i zaštitu novinara koji će izveštavati o događajima sa Cetinja.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.