OGLASIO SE ABAZOVIĆ: Građane pozvao na mir, a Mitropoliju da razmisli
Dritan Abazović, Foto: Printscreen

CETINJE

OGLASIO SE ABAZOVIĆ: Građane pozvao na mir, a Mitropoliju da razmisli

Abazović je rekao da se verske slobode ne mogu ograničiti, ali da se javni skup može ograničiti

Objavljeno:

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović pozvao je danas građane na mir, toleranciju i suzdržanost povodom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, a Mitropoliju pozvao da razmisli da li taj verski obred treba održati u Cetinjskom manastiru.

Istakao je da ako Mitropolija želi da održi verski obred u manastiru, onda se mora prihvatiti da je to tako i da treba razumeti i da je Mitropolija napravila ustupak jer se povukla i ceo događaj svela na religijski obred, a da druga strana nije učinila takve ustupke.

Kako je rekao, "posle 5. biće 6, a posle 6. će biti 7. septembar".

Abazović je na konferenciji za novinare u Podgorici rekao da treba izbeći svaki vid radikalizacije, govora mržnje, da se izbegne svaki vid ekstremizma, da se afirmiše dijalog, tolerancija, napredak, ljubav i "sve ono što treba da krasi novu, modernu Crnu Goru".

Kako je rekao, na njima je da stvore državu u kojoj svaki građanin može da uživa svoja prava, kakva su prava na slobodu veroispovesti i prava na slobodu okupljanja.

Abazović je rekao da se verske slobode ne mogu ograničiti, ali da se javni skup može ograničiti.

Kako je dodao, skup protiv ustoličenja je najavljen, ali nije prijavljen, i poručio da ako predsednik Crne Gore Milo Đukanović podržava taj skup i misli da je ugrožena država. trebalo je sam da prijavi skup.

Istakao je da je njegov lični stav da se Đukanović neće pojaviti na skupu, ali da bi bilo dobro da se pojavi, jer bi to značilo da neće biti incidenata.

Abazović je naglasio da oni ne mogu da zabrane nešto što nije prijavljeno i da se do nedelje neće ni znati da li će tog skupa biti, te ukazao da ni 22. avgusta na skupu nije bilo incidenata.

Odgovarajući na pitanja novinara, Abazović je rekao da su neki propagandni tekstovi objavljeni u pojedinim medijima radi podizanja tenzija i da se neki mediji ponašaju krajnje neodgovorno i iznose neistine.

Abazović je poručio da navija da se izađe iz "teme crkve" i da počne da se razgovara o drugim temama i da ne razume u čemu je problem, osim što neki ljudi žele da dobiju političke poene.

Kako je rekao, sve verske zajednice imaju ista prava, te dodao da je nedavno ustoličen novi biskup u Crnoj Gori i da to niko nije ni pomenuo.

Predstavnik CIVIS-a Zoran Miljanić rekao je da se nada da 5. septembar neće biti dan D u Crnoj Gori i da će i 6. septembar biti miran.

Kako je rekao,Cetinje je uvek bilo simbol otpora, uvek glas razuma, uvek glas koji je bio protiv svega onoga što se u proteklih 30 godina pokazalo kao pogubno za Crnu Goru.

Bonus video:

03:01

DRITAN ABAZOVIĆ, INTERVJU POVODOM IZBORA U SAD: Moj favorit nije ušao u završnu trku (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.