Gori zaštićena zona Uneska, veliki požar na Durmitoru (FOTO)
Durmitor, Foto: Printscreen/Facebook

DRAMA U CRNOJ GORI

Gori zaštićena zona Uneska, veliki požar na Durmitoru (FOTO)

Požar u kanjonu Tare i pored akcije gašenja sa zemlje i iz vazduha helikopterom VCG

Objavljeno:

Zaštićena zona Uneska i dalje gori! Molim vas pomozite Durmitoru.

Durmitor
foto: Printscreen/Facebook

Ovo je dramatičan apel koji je u petak upućen iz NVO Durmitorska inicijative, koji je upućem svim zvaničnim adresama u Crnoj Gori, političkim partijama, nevladinim organizacijama kao i ambasadama u Podgorici, od kojih se zahteva da se ”zbog katastrofalne situacije angažuju specijalni avioni za gašenje požara ”kanaderi” bez kojih nema gašenja ovakvog požara, koji guta stoletna stabla četinara i koji je došao do kanjona Tare i koga je gotovo nemoguće gasiti zbog nepristupačnog terena”.

– Gori 10 dana, nakon što smo juče “zapalili” društvene mreže, poslali su prvi helikopter – kazali su u petak iz ove grupa građana, koji su alarmirali i Srpsko-ruski humanitarni centar iz Niša.

– Požar je sve ozbiljniji. Helihopter je intervenisao u četvrtak, ali je zog požara u Mrkojevićima, vazduhoplov premešten na to područje. U kontaktu smo sa Vojskom i policijom. Činimo sve što možemo – kazala je za „Novosti“ direktorka JP Nacionalni parkovi Crne gore Jelena Kljajević.

Kako se saznaje, požar u kanjonu Tare i pored akcije gašenja sa zemlje i iz vazduha helikopterom VCG, na poziciji Bunetine, preko puta Petrovog vidikovca, ne jenjava. Vetar potpiruje i kanjon se puni dimom. Gore viševekovni crni borovi, koji su simbol kanjona, i koji su puni smole i suvi nakon letnje suše. Sasvim je nepredvidivo šta će se desiti do sutra ujutru i tokom narednih dana. Eko sistem broj jedan u Crnoj Gori je pred velikom opasnošću. U najavi nema kiše tako da je situacija jako kritična – saopštili su iz Durmitorskih inicijativa, iz koje su od ministarke odbrane Olivere Injac zahtevali da vrati helikopter koji je poslat u Makedoniju na ispomoć, a koji je, kako su rekli, jedini opremljen za gašenje ovakvog požara.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.