ISPRAVKA: MUP CRNE GORE NE BRIŠE 2.100 OSOBA IZ EVIDENCIJE DRŽAVLJANA
Aerodrom, Foto: EPA-EFE/KOČA SULEJMANOVIĆ

DEŠAVANJA

ISPRAVKA: MUP CRNE GORE NE BRIŠE 2.100 OSOBA IZ EVIDENCIJE DRŽAVLJANA

Njima će biti omogućeno da se izjasne koje državljanstvo žele da zadrže.

Objavljeno: 14:38h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore saopštilo je da će za 2.108 osoba po službenoj dužnosti, za nekoliko dana, pokrenuti postupak za gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona, tako što će ih upoznati sa činjenicom da su dobrovoljno stekli državljanstvo druge države.

Njima će biti omogućeno da se izjasne koje državljanstvo žele da zadrže.

Portal Espreso je 28. aprila objavio ovaj tekst sa naslovom "MUP CRNE GORE BRIŠE 2.100 OSOBA IZ EVIDENCIJE DRŽAVLJANA", koji je suprotan činjenicama u tekstu. Naime, kao što je i navedeno u tekstu MUP će za više od 2.100 osoba pokrenuti postupak za gubitak državljanstva, a građani će moći da se izjasne koje državljanstvo žele da zadrže.

Shodno analizi portala Raskrinkavanje.me, izmenili smo naslov teksta i u tekst uneli pojašnjenja iz teksta Raskrinkavanja:

“Shodno Zakonu o upravnom postupku, licu će biti omogućeno da se izjasni o činjenici i okolnostima da je MUP u saznanju da su navedena lica dobrovoljno stekla državljanstva druge države što je odlučujuća činjenica za pokretanje postupka po službenoj dužnosti za gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona. Takođe, shodno članu 31 stav 3 Zakona o crnogorskom državljanstvu licu je omogućeno da se izjasni davanjem izjave na zapisnik koje državljanstvo želi da zadrže, što znači da ne gube crnogorsko državljanstvo po automatizmu”, navodi se u opširnijem saopštenju MUP-a.

Kako dodaju, licima se daje rok od tri mjeseca da dostave dokaz o podnijetom zahtjevu za otpust iz državljanstva druge države, a u roku od godinu da dostavi dokaz o otpustu iz državljanstva druge države.

Iz navedenog je jasno da je konstatacija iz naslova da MUP briše 2100 osoba iz evidencije crnogorskih državljana netačna te da se potencijalni čitaoci dovode u zabludu da je u pitanju okončan proces, što je u suprotnosti sa ostatkom teksta."

"Od osam hiljada građana, koji se nalaze u biračkom spisku Herceg Novog, Nikšića i Crne Gore, za sada obuhvaćenih postupkom provere MUP-a, zbog pretpostavke da pored državljanstva Crne Gore, imaju i državljanstvo druge države, za 595 osoba utvrđeno da u skladu sa Zakonom o crnogorskom državljanstvu imaju dvojno državljanstvo. Za ta lica, samim tim, neće biti pokrenut postupak za gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona, navode iz ministarstva."

Ističu da osobe koje su dobrovoljno stekle državljanstvo druge države pre 3. juna 2006. godine, imaju pravo na dvojno državljanstvo, što se dokazuje uvidom u Uverenje o državljanstvu, Izvodom iz matične knjige rođenih sa konstatacijom o datumu upisa u državljanstvo druge države ili Rešenjem o prijemu u državljanstvo druge države.

"Ovim se proces provere ne završava, jer još traju provere za preostali broj građana”, navodi se u saopštenju.

Bonus video:

09:05

IGOR MILOJEVIĆ ZA ESPRESO

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.