HAOS U DUBROVNIKU: Iscurilo lož ulje, zagađeno more, ogormna količina!
Hotel, Foto: Printscreen/Instagram

užas

HAOS U DUBROVNIKU: Iscurilo lož ulje, zagađeno more, ogormna količina!

Dodaju da ne mogu sa sigurnošću da potvrde koliko je lož ulja završilo u moru

Objavljeno: 20:33h

Grupacija Jadranski luksuzni hoteli (JLH) objavila je da je greškom ljudi, 27. marta iz kotlarnice njihovog Hotela Excelsior u Dubrovniku lož ulje iscurilo na hotelsku plažu i da u tanku nedostaje 7.732 litre tog derivata, piše Indeks.

Dodaju da ne mogu sa sigurnošću da potvrde koliko je lož ulja završilo u moru. Iz JLH takođe ističu da je curenje zaustavljeno čim je utvrđeno i da se nakon 27. marta nije ponovilo.

- Radnici su odmah obavestili nadležne službe, koje su po pozivu izašle na teren, a istog jutra angažovali smo i specijalizovanu firmu CIAN, koja je kontaminirano područje tretirala prikladnim sredstvima i postavila brane - dodaju u saopštenju.

Građani su na društvenim mrežama više dana objavljivali fotografije zagađenja.

- Postoji opravdana sumnja da je pesak u podlozi platoa plaže upio ulje koje se, podstaknuto povremeno jačim talasima i nepogodnim vremenskim prilikama, postupno ispušta u more i izaziva zagađenje i na morskoj površini. Angažovana firma Texo gradnja će uz nadzor firme CIAN otvoriti betonsku platformu plaže kako bi uklonila i sigurno zbrinula potencijalno kontaminirani deo slojeva plaže - naveli su iz JLH.

Nalazom specijalizovane firme Ingatest utvrđeno je, pak, da u kotlarnici nije bilo greške u sistemu.

- Nedvosmisleno je potvrđeno da je uzrok ljudska nepažnja. Svi propusti zaposlenh vezani za obavljanje radnih dužnosti utvrđuju se putem unutrašmke kontrole, a biće sankcionisani u skladu sa zakonom i internim pravilnicima - istakli su iz JLH.

Iz firme CIAN izvestili su da je na dan incidenta njihov prvi tim postavio zaštitne upijajuće brane na mestu ispuštanja u more, ali zbog ekstremnih uslova na moru nije bilo moguće delovati sakupljačem, niti bi on bio delotvoran u prikupljanju goriva u obliku tankoslojnog filma.

- Zagađenje je zahvatilo plažu Banje i staru gradsku luku i odmah se pristupilo mehaničkom čišćenju i prikupljanju zagađenja upotrebom upijajućih sredstava (brane, krpe i prahovi) - kazali su i dodali da je kod ove vrste naftnog derivata neminovan neprijatni miris i da se radi o "tankoslojnom filmu koji je iz dana u dan tanji".

- Kontrolišemo mesto ispusta i mehanički prikupljamo gorivo, ali zbog ekstrema na moru u određenim trenutcima nikakva zaštita morske površine nije moguća - objasnili su iz CIAN-a.

Državni inspektorat potvrdio je za portal Morski.hr da će vodopravna inspekcija podneti optužni predlog protiv odgovornih, za šta su zaprećene novčane kazne do 300 hiljada kuna.

Bonus video:

02:50

HOTEL ZA BICIKLE: U Beogradu zimovnici postoje decenijama i uopšte nisu retkost (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.