MILOVE PRISTALICE I KOMITE ISPRED VLADE U PODGORICI: Bačene dimne bombe, skandirali protiv Abazovića! (VIDEO)
Foto: Adria Media TV

HAOS

MILOVE PRISTALICE I KOMITE ISPRED VLADE U PODGORICI: Bačene dimne bombe, skandirali protiv Abazovića! (VIDEO)

Uprkos svemu Komite su uspele da stignu ispred zgrade Vlade Crne Gore gde je bilo gađanja jajima, skandiranja i prozivanja

Objavljeno: 14:22h

Ispred zgrade crnogorske vlade u Podgorici posle 11 sati počeo je skup povodom izmene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom i izmene Zakona o registru prebivališta i boravišta sa čime bi bilo pojednostavljeno dobijanje crnogorskog državljanstva. Skupu u Podgorici prethodili su i incidenti na magistralnom putu Nikšić Podgorica kada je mercedes Vlade Crne Gore pokušao da prođe kroz gomilu komita od kojih su se dvojica popla na automobil i pala sa njega kad je vozač dodao gas.

Pristalice DPS i Patriotsko-komitskog saveza (PKS) krenule su iz Nikišića ka Podgorici, ali ih je policija na putu zaustavila zbog neodstatka potrebnih papira. Uprkos svemu Komite su uspele da stignu ispred zgrade Vlade Crne Gore gde je bilo gađanja jajima, skandiranja i prozivanja.

12.54 - Uprava crnogorske policije saopštila je da utvrđuje okolnosti pod kojima se ranije danas dogodio incident na magistralnom putu Nikšić-Podgorica, u mestu Bogetići.

Prema pisanju portala RTCG do incidenta je došlo kada je službeno vozilo vlade, registarskih oznaka PG-CG-301, navodno prošlo kroz okupljene građane, koji su krenuli ka Podgorici, kako bi prisustvovali protestu ispred zgrade vlade.

Neki mediji su, međutim, objavili da je do incidenta došlo kada je policija zaustavila grupu građana koja je krenula na protest u Podgoricu, a oni nisu iz protesta onemogućili prolaz službenom vozilu vlade, isprečili su mu se na putu, opkolili ga i posedali na hauvu, o čemu svedoče i snimci.

12.18 - Na protestu u organizaciji Patriotsko-komitskog saveza, bliskom DPS Mila Ðukanovića, uobičajeno su bačene dimne bombe i zapaljene baklje, a skandiralo se protiv potpredsednika vlade Dritana Abazovića i njegovog građanskog pokreta URA. Okupljni su pevali “Imala je URA rašta, izdaja se ne prašta”, “Izađi Dritane, izađi mala”, “Petroviću, samo reci, letećemo kao meci!”, “Kralj Nikola na umoru, blagosilja Crnu Goru”…

00:35

UŽIVO MILOVE PRISTALICE I KOMITE ISPRED VLADE U PODGORICI: Bacali dimne bombe, pravili bakljadu i prozivali Dritana

11.35 - Sa sednice Vlade privremeno je povučena Odluku o izmjeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, kako bi se pre toga izjasnio skupštinski Odbor za izborno zakonodavstvo, saznaju "Vijesti". Premijer je ranije najavio Odluku o izmeni, navodeći da veliki broj građana koji dugo žive u Crnoj Gori nije imao pravo na državljanstvo.

11.27 - Okupljeni u Podgorici su pokušali da sruše zaštitnu ogradu postavljenu ispred zgrade Vlade. Vređali su policajce, vikali im "banda izdajnička" i "izdaja" i gađali ih jajima

11.21 - Policija građanima koji su se uputli ka Podgorici, ne dozvoljava prolaz, bez valjanih papira.

11.15 - Na putu Podgorica - Nikšić došlo je do incidenta kada je grupa građana pokušala da spreči prolazak vozila Vlade Crne Gore. Na snimku vidi se grupa građana koja se popela na vozilo "mercedes" (PF CG 301), koje pripada sektoru za poslove protokala, Generalnog sekretarijata Vlade. Okupljeni su se u pokušaju da spreče prolazak vozila, popeli na službeno vozilo. Dve osobe koje su se popele na haubu vozila, pošto je ono krenulo su pale na put.

11.10 - Crnogorske komite krenule su ka Podgorici na protest ispred zgrade vlade protiv odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom i izmena Zakona o registru prebivališta i boravišta.

07.51 - Predsedništvo Demokratske partije socijalista (DPS) poručilo je da će svim sredstvima braniti državu od "evidentnog agresivnog pokušaja posrbljavanja"

Podsetimo, Vlada Crne Gore bi danas trebalo da usvoji izmenu Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva kojom će se kao jedan od uslova računati osim trajnog boravka i privremeni, što do sada nije bio slučaj.

Time će se omogućiti da se brže dođe do crnogorskog državljanstva jer se do sada na osnovu Odluke, privremeni boravak koji je trajao pet godina i bio uslov za dobijanje stalnog boravka, nije računao u vreme potrebno za sticanje državljanstva. Zakonom je propisano da lice može steći crnogorsko državljanstvo prijemom ako, izmedju ostalog, u Crnoj Gori zakonito i neprekidno boravi deset godina pre podnošenja zahteva za prijem, dok je Odlukom o kriterijumima za utvrdjivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom propisano da se pod zakonitim boravkom podrazumeva stalni boravak.

Na današnjoj sednici Vlade bi trebalo da bude usvojene i Izmene i dopune zakona o registrima prebivališta i boravišta. Prema najavama, svi koji ne žive u Crnoj Gori već u inostranstvu biće izbrisani iz registara prebivališta i boravišta, te iz biračkog spiska. ; Ta dva propisa su naišla na oštre proteste opozicije koja optužuje Vladu da želi da omogući sticanje državljanstva za nekoliko desetina hiljada gradjana poreklom iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Rusije, koji žive u Crnoj Gori, kao i da se želi promeniti birački spisak.

Bonus video:

02:29

Espreso anketa

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.