PICULA: U crnogorskoj kohabitaciji moguća tri raspleta, od kojih je samo jedan poželjan!
Tonino Picula, Foto: printscreen

tri raspleta

PICULA: U crnogorskoj kohabitaciji moguća tri raspleta, od kojih je samo jedan poželjan!

Gotovo od početka mandata nove vlasti uočljiva je, kaže, osetljiva kohabitacija

Objavljeno:

Izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula ocenio je u intervjuu za Dojče Vele da su u crnogorskoj kohabitiaciji moguća tri raspleta od kojih je samo jedan poželjan, a to je konsenzus o zajedničkim rešenjima za ključna pitanja Crne Gore i jačanje demokratskih institucija.

Picula kaže da su protekle dve godine Crnu Goru obeležili regularano izborni proces i mirna tranzicija vlasti, prvi put u trideset godina, kao i otvaranje i poslednjeg pregovaračkog poglavlja u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Što se tiče daljeg napretka, najveći izazov biće svakako zatvaranje otvorenih poglavlja.

"Sigurno je da će napredak u svim poglavljima zavisiti od napretka u vladavini prava, odnosno poglavljima 23. i 24", rekao je Picula.

Crna Gora se, kaže, nalazi u politički izuzetno dinamičnoj i složenoj situaciji.

"Nije samo reč o sučeljavanju na relaciji vlada-predsednik Republike ili tanke parlamentarne većine s parlamentarnom manjinom. Čini mi se da se radi i o konfrontiranju vrlo različitih političkih grupa unutar same vladajuće koalicije", rekao je Picula.

Gotovo od početka mandata nove vlasti uočljiva je, kaže, osetljiva kohabitacija nekoliko koalicija koje čine vlast.

"Već sam ideološki raspon učesnika okupljenih u vladajućoj strukturi zahteva ozbiljan napor i kompromise kako bi se održala. Za jedan deo vladajućih upitan je i sam koncept crnogorske državnosti i suvereniteta. U takvom kontekstu, biće naročito teško dogovarati rešenja kad jednom na dnevni red dođu konkretni problemi u pregovorima s Briselom tokom zatvaranja pojedinih poglavlja", naveo je, između ostalih, hrvatski evroparlamentarac.

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.