U CRNU GORU DANAS STIŽU VAKCINE IZ SRBIJE: Oglasio se i Milo Đukanović!
Sputnjik, Foto: Printscreen

DOBRA VEST

U CRNU GORU DANAS STIŽU VAKCINE IZ SRBIJE: Oglasio se i Milo Đukanović!

Prvi kontingent vakcina, donacije Srbije, stiže danas u Crnu Goru

Objavljeno:

Prema najavama ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović 2.000 doza ruske vakcine Sputnjik V koje su obezbedjene u dogovoru sa Srbijom, stići će avionom na podgorički aerodrom.

Narednih dana očekuje se još 2.000 doza.

U Crnoj Gori još nije počela vakcinacija, a Vlada za kašnjenje krivi prethodnu vlast.

Ipak, Vlada je odbila donaciju biznismena Petrosa Statisa koji je ponudio 10.000 kineskih vakcina Sinofarm, kao i Olega Deripaske koji je nudio 100.000 ruskih Sputnjik V.

Obrazloženje Vlade je bilo da se vakcine dogovaraju samo na državnom nivou i da Svetska zdravstvena organizacija ne poznaje mogućnost donacija.

Predsednik Crne Gore Milo Djukanović kazao je da je vakcina protiv korona virusa mogla da bude u upotrebi u toj zemlji još 24. januara.

Odgovarajući na pitanje "Pobjede" da li je njegova aktivnost kao predsednika u borbi države protiv kovida bila nedovoljna i neadekvatna, kako je to često sugerisano u reagovanjima Ministarstva zdravlja i Vlade, on je kazao da je 21. januara informisao predsednika Vlade o ponudjenoj donaciji investitora Statisa.

"Iz iskustva sa ranijim donacijama, takodje u borbi protiv kovida znam da je ona dan kasnije mogla biti u Podgorici. Takodje, za dan se kontaktom našeg ministarstva sa proizvodjačem mogla izvršiti provera da li je reč o originalnoj vakcini. Dakle, 24. januara je mogla biti u upotrebi. Danas je 17. februar", rekao je Djukanović.

On je istakao da su saopštenja, izjave za javnost, pres konferencije Ministarstva zdravlja na temu nabavke vakcina predstavljaju neodgovorno zamajavanje javnosti.

Djukanović je istakao da bi bilo nemoralno na obolevanju gradjana i na izgubljenim životima praviti politički profit, "ali jednako tako bilo bi nemoralno i politički neodgovorno prećutkivati nesposobnost vlasti da obezbedi zaštitu koju imaju stanovnici drugih država".

"Ko je, dakle odgovoran za ovakvo epidemiološko stanje u Crnoj Gori. Ne može biti ni stara ni buduća vlada. Mora biti ona koja je aktuelna. Vakcine se mogu kupiti i to potvrdjuju primeri drugih zemalja, uključujući i one iz našeg regiona. Crna Gora ih nema zato što aktuelna vlast nije sposobna da ih obezbedi", rekao je Djukanović.

On je pitao zašto se jasno ne kaže da li Ministarstvo zdravlja to ne želi ili ne zna da uradi.

"Ako ne zna, može se pomoći. Ako neće - pomoći nema. Kako misle odgovorni u zdravstvenom sistemu Crne Gore da se suoče sa porodicama koje su u medjuvremenu izgubile svoje najbliže i koji znaju da se ;efikasnijim postupanjem države takva nenadoknadiva posledica mogla izbeći. Misle li da će dovoljno ubedljiva manipulacija biti da je zato odgovorna prethodna Vlada. Ili predsednik Crne Gore", naglasio je on.

Djukanović je istakao da će kao i u prvom talasu korona virusa, kada je tadašnjom vladi pomagao u nabavci nedostajuće medicinske opreme, u saradnji sa istim medjunarodnim partnerima, vodjen ne politikom nego odgovornošću za živote i zdravlje gradjana, "biti na usluzi svima koji žele da doprinesu tom najsvetijem interesu naše države i svakog odgovornog pojedinca u njoj".

"Ali, ne mešam se u nadležnost drugih, ustavom nadležnih odgovornih organa, posebno onih koji svoj autoritet grade na manipulaciji i podmetanju faktura za svoju neodgovornost drugima, uključujući i predsednika države", kazao je crnogorski predsednik.

U Crnoj Gori svakodnevno raste broj umrlih i zaraženih korona virusom. Danas je broj obolelih 8.636, umrlo je 11 osoba, a ukupno 910 tokom epidemije.

Najgora situacija u odnosu na broj stanovnika je u Tivtu i Budvi gde su uvedene oštrije mere.

Bonus video:

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.