Bajden: Posledice po Kinu zbog kršenja ljudskih prava
Bajden, Foto: Profimedia

traži poštovanje kine!

Bajden: Posledice po Kinu zbog kršenja ljudskih prava

Bajden je u telefonskom razgovoru sa Sijem prošlog meseca, koji je trajao dva sata

Objavljeno:

Kina će platiti cenu zbog kršenja ljudskih prava, rekao je američki predsednik Džozef Bajden (Joseph Biden) odgovarajući na pitanje o odnosu te zemlje prema muslimanskim manjinama u zapadnom regionu Sindjiang, preneo je danas Radio slobodna Evropa (RSE).

"Biće posledica po Kinu i on to zna", rekao je Bajden misleći na kineskog predsednika Si Djinpinga na dogadjaju koji je prenosila američka televizicijska mreža Si En En (CNN).

Si Djinping je kritikovan u svetu zbog pritvaranja muslimanske manjine Ujgura i ostalih kršenja ljudskih prava.

SAD će, naveo je Bajden, ponovo preuzeti globalnu ulogu u oblasti ljudskih prava i dodao da će raditi sa medjunarodnom zajednicom da bi ih i Kina poštovala.

"Kina se veoma trudi da postane svetski lider, a da bi stekla takav status i mogla to biti mora zadobiti poverenje drugih zemalja", rekao je američki predsednik i dodao da Kina to ne može postići sve dok je uključena u aktivnosti koje su protivne ljudskim pravima.

Bajden je u telefonskom razgovoru sa Sijem prošlog meseca, koji je trajao dva sata, naglasio prioritet za SAD da indijsko-pacifički region ostane slobodan i otvoren.

Predsednik SAD izrazio je i zabrinutost zbog problematične prakse u trgovini i stanja ljudskih prava u Kini.

Bonus video:

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.