KORONA U CRNOJ GORI: Vraćen policijski čas, na snazi POSEBNE MERE
Korona vesti, Foto: twitterr/@doktorzakrave

korona vesti

KORONA U CRNOJ GORI: Vraćen policijski čas, na snazi POSEBNE MERE

Privredna društva i preduzeća sa esecnijalnim delatnostima, kako je naveo direktor IJZ, radiće kao do sada

Objavljeno:

Vlasti Crne Gore, zbog alarmantog pogoršanja situacije sa epidemijom korona virusa, vratile su policijski čas od 21 do 5 časova, zabranili međugradski saobraćaj vikendom, uveli obavezan negativan PRC test za strance na granici i doneli niz drugih oštrih mera, ne bi li zaustavili širenje virusa.

Ovakav razvoj situacije ne čudi ako se zna da je dve sedmice zaredom Crna Gora beležila najviše novozaraženih na 100.000 stanovnika među 45 evropskih zemalja i samo se postavlja pitanje šta su čekali do sad.

Nove mere

Kako je to saopštio direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić, na teritoriji Crne Gore zabranjuje se izlazak iz objekata stanovanja od 21 do 5 časova, kao i međugradski saobraćaj vikendom.

Ugostiteljski objekti, kao i svi drugi neesencijalni objekti, kao što su tržni centri, prodavnice obuće i odeće, kozmetički saloni, teretane, kafići, kladionice, restorani prema novim merama Ministarstva zdravlja Crne Gore, radiće od 7 do 18 časova.

Privredna društva i preduzeća sa esecnijalnim delatnostima, kako je naveo direktor IJZ, radiće kao do sada.

Posebne mere, kako je naveo Galić, biće uvedene u opštinama Budva i Tivat zbog sve složenije epidemiološke situacije.

U Budvi i Tivtu zabranjeni su javni skupovi na otvorenom i zatvorenom, zabranjen rad ugostiteljskih objekata, privrednih društava koji se bave prodajom neprehrambenih proizvoda, a dozvoljen je rad službama koje pružaju usluge od javnog interesa. U ovim opštinama, kako je saopštio Galić, obustavlja se rad u vaspitno-obrazovnim ustanovama - vrtići, škole, fakulteti, i prelazi se na onlajn nastavu.

Zabranjuju se sportske manifestacije, a kako je kazao Galić, mere se ne odnose na treninge sportista koji se redovno testiraju.

Ne izlazite iz Budve i Tivta

- Građanima Budve i Tivta preporučuje se da ne napuštaju teritorije tih opština kako bi se spriječilo širenje epidemije", rekao je direktor IJZ.

Galić je naveo da crnogorski državljani i stranci, osim iz Velike Britanije i Sjeverne Irske, mogu da ulaze u Crnu Goru preko svih graničnih prelaza uz negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata.

- U Crnu Goru mogu da uđu građani Francuske, Portugala, Španije, Danske, Holandije, Republike Irske, Belgije, Češke, Izraela, Malte, Estonije, Letonije, SAD-a, Južnoafričke Repubike, Indije, Libana, Litvanije, Brazila, Bahreina i Libana- rekao je Galić na konferenciji

Pozivi za pomoć koje niko nije čuo

Javnost u Crnoj Gori se pita zašto se čekao 10. februar za donošenje mera. Hitna reakcija nadležnih je izostala uprkos neveseloj zvaničnoj statistici.

Kao što je već pomenuto, Crna Gora se već dve sedmice nalazila na ubedljvo prvom mestu u Evropi po broju novih slučajeva korona virusa na 100.000 stanovnika, među 45 zemalja u kojima se radi ta statistika.

Tokom prošle sedmice u Crnoj Gori je zabeleženo čak 573,3 novoinficiranih na 100.000 stanovnika, a među prvih deset zemalja sa najlošijom epidemiološkom situacijom nema niti jedne susedne balkanske države.

Iz više opština i zdravstvenih ustanova Crne Gore, posebno opština u primoriju, tokom jučeranjeg dana su upućeni pozivi da se mere protiv korona virusa dodatno pooštre, a njima upute medicinski timovi kao ispomoć.

Međutim, ti pozivi nisu izazvali hitniju reakciju Vlade i ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović.

U Meljinama radi samo jedan lekar

Epidemiološka situacija u Herceg Novom je trenutno alarmantna, u opštoj bolnici Meljine juče je radio samo jedan lekar, a rukovodstvo lokalne samouprave je bezuspešno apelovalo na Borovinić Bojović da pošalje medicinski kadar u tu primorsku opštinu.

Potpredsednica Opštine Herceg Novi Vesna Samardžić “Vijestima” je rekla da je epidemiološka situacija u tom gradu prilično alarmantna i da imaju oko 350 inficiranih korona virusom i više od 500 osoba kojima je izrečena mera samoizolacije, kao i da je zaražen veliki broj medicinskih radnika što otežava funkcionisanje zdravstvenog sistema.

- Iz opšte bolnice Meljine i Doma zdravlja su nas obavestili da su kapaciteti svedeni na nužni minimum i da su zdravstveni radnici opterećeni i iscrpljeni. U vojnoj bolnici radi samo jedan lekar - saopštila je Samardžić.

Ona je rekla da je Dom zdravlja bio prinuđen da zatvori ambulantu u Igalu, a da se građani boje da bi se isto moglo desiti sa zdravstvenom stanicom u Bijeloj.

Budva pod posebnim merama

Predsednik Opštine Budva, u kojoj od danas važe posebne mere, Marko Carević, juče je pozvao građane i institucije na odgovornost. On je za agenciju Mediabiro rekao da da je veoma važno nekako spasiti turističku sezonu.

- Za dva, tri meseca počinje turistička sezona. Ako mi ne vratimo broj obolelih na normalnu meru izgubićemo sezonu - izjavio je Carević.

Opštinski Tim za zaštitu i spasavanje preključe je održao sastanak na kom je konstatovano da je neophodno pod hitno preduzeti mere za zaštitu stanovništva od virusa, a Carević je zbog toga zatražio od Vlade da se uvede totalno zatvaranje u tom gradu. On je juče ocenio da je taj scenario najbolji za Budvu u ovom trenutku i da žali zbog zakasnele reakcije.

Njegovom apelu pridružio se i načelnik Službe zaštite i spašavanja u tom gradu Dragan Božović. On je pozvao nadležne da hitno preduzmu mere jer je, kako je upozorio, epidemiološka situacija u Budvi alarmantna i katastrofalna.

Prema njegovim rečima, situacija u Budvi je katastrofalna zbog "nečinjenja ministarstava i nekih ljudi koji su nadležni da reaguju u ovakvim situacijama".

- Uputili smo urgentan poziv vladi da zaključa Budvu, jer je situacija alarmantna. Namerno smo to sada uradili, jer mislim da je i za ugostitelje i za turističke radnike bolje da to bude sada, nego 1. maja. Dajte da uradimo nešto da se ovaj broj (zaraženih) drastično smanji, da bi 1. maja mogli dočekati turističku sezonu kao korona fri - rekao je Božović, preneo je portal RTCG.

On je saopštio da je Opština Budva ponudila Ministarstvu zdravlja da je spremna da plati sve troškove kako bi se obezbedio dodatni lekarski kadar i medicinsko osoblje.

Pomoćnik direktora Doma zdravlja Budva Blažo Radoman rekao je u juče da u Budvi trenutno ima 810 kovid pacijenata, kao i da se od polovine decembra prošle godine beleži rast broja inficiranih.

Budva novim merama nije potpuno zaključana, ali kao što je malopre navedeno, uvedene su posebne mere i ograničenja koja su na korak od totalnog zatvaranja.

Crna Gora u kandžama korone

Institut za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije saopštio je da su na današnji dan među 2.237 uzoraka potvrdili još 623 pozitivna slučaja korona virusa u Crnoj Gori, saopštio je IJZ.

Korona virus je prisutan u svim opštinama Crne Gore.

Od jučerašnjeg preseka Institutu je prijavljeno devet smrti povezanih sa COVID-19 i to kod pacijenata iz Podgorice (3), Nikšića (2), Budve (1), Herceg Novog (1), Tivta (1) i Bijelog Polja (1), od kojih je najmlađi imao 55, a najstariji 92 godine starosti.

Ukupan broj preminulih povezanih sa COVID-19 infekcijom u Crnoj Gori od početka pandemije je 861, a ukupan broj registrovanih bolesnika čak 66.857 - preko 10% stanovništva Crne Gore.

(Espreso/Vijesti me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.