DRITAN DAO MILU ŽUTI KARTON: Zapretio mu SMENOM ako još jednom uradi nešto SLIČNO!
Stoga je otvoreno pitanje da li je prilikom početka predmetne sednice i usvajanja njenog dnevnog reda postojao kvorum, Foto: Printscreen/Youtube

napeto

DRITAN DAO MILU ŽUTI KARTON: Zapretio mu SMENOM ako još jednom uradi nešto SLIČNO!

Đukanović dao sebi žuti karton

Objavljeno:

Odjeknula je vest da je predsednik Crne Gore vratio sve zakone donete na sednici Skupštine na ponovno odlučivanje.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je na ponovno odlučivanje sve zakone koje je donela Skupština na sednici 29. decembra, među kojima su i izmene Zakona o slobodi veroispovesti, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Prilikom donošenja odluke pozvao se na član 94 stav 1 Ustava.

Povodom toga se na svom Tviter profilu oglasio i potpredsednik Vlade Dritan Abazović koji je oštro poručio:

"Vraćanjem zakona na ponovno glasanje, Đukanović dao sebi žuti karton. Ako prekrši Ustav smenićemo ga!"

Na Četvrtoj sednici Drugog redovnog (jesenjeg) zasedanja u 2020. godini, 29. decembra usvojeni su: Zakon o izmeni Zakona o radu; Zakon o izmenama i dopunama Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica; Zakon o izmenama i dopunama Zakona o državnim službenicima i nameštenicima; Zakon o dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti; Zakon o izmenama i dopunama Zakona o kreditnim institucijama; Zakon o izmenama Zakona o sanaciji kreditnih institucija i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

Đukanović je, navodeći razloge za odluku, podsetio da je shodno članu 90 stav 3 Poslovnika Skupštine propisano: "Kvorum se utvrđuje primenom elektronskog sistema za glasanje, na način što je svaki poslanik dužan da se lično identifikuje (prijavi) ubacivanjem identifikacione kartice u poslanički pult na svom sedištu ili na osnovu evidencije generalnog sekretara Skupštine''.

"Stoga je otvoreno pitanje da li je prilikom početka predmetne sednice i usvajanja njenog dnevnog reda postojao kvorum, a samim tim i pitanje demokratskog legitimiteta, kao i usaglašenosti usvojenih zakona sa Ustavom Crne Gore i važećim pravnim propisima", naveo je Đukanović u dokumentu upućenom predsedniku parlamenta Aleksi Bečiću.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media