OBJAVLJENO KOLIKO JE PALA CRNOGORSKA PRIVREDA U 2020. GODINI: Pa ovo je stvarno potpuna KATASTROFA!
Zdravko Krivokapić, premijer, Foto: printscreen

UŽAS

OBJAVLJENO KOLIKO JE PALA CRNOGORSKA PRIVREDA U 2020. GODINI: Pa ovo je stvarno potpuna KATASTROFA!

"Turizam, naša strateška grana doživio je kolaps, pad od skoro 90 odsto. Crna Gora se za vreme prvog talasa, tokom letnje sezone odlučila za zatvaranje granica za turiste sa tradicionalnih emitivnih tržišta", dodaje RTCG

Objavljeno: 02.01.2021. 08:51h

Pandemija korona virusa ugrozila je i privredu i životni standard građana Crne Gore, koja će zabeležiti dvocifren pad ekonomije, a u međuvremenu je narastao i javni dug na 90 odsto BDP-a, javlja RTCG.

"Zadužili smo se još 750 miliona eura, a nacionalna avio kompanija Montenegro erlajns prizemljila je avione. Pandemija korona virusa bukvalno je pojela projektovani rast ekonomije u 2020. od četiri procenta i gurnula ekonomiju u duboki minus. Bruto domaći proizvod po sada dostupnim podacima pašće najmanje 14,2 odsto u odnosu na prošlu godinu", navodi se u tekstu objavljenom na sajtu crnogorskog javnog servisa.

Posledice su, kako se dodaje, još dramatičnije ako znamo da su državni prihodi pali više od 25 procenata - skoro 500 miliona eura, a javni dug povećan je sa tri milijarde dve stotine miliona na tri milijarde osam stotina miliona evra.

"Turizam, naša strateška grana doživio je kolaps, pad od skoro 90 odsto. Crna Gora se za vreme prvog talasa, tokom letnje sezone odlučila za zatvaranje granica za turiste sa tradicionalnih emitivnih tržišta", dodaje RTCG.

Javni servis navodi da je to bila greška i da kao dokaz za to mogu poslužiti primeri Hrvatske i Albanije.

"Kad se podvuče crta iza nas je veoma teška ekonomska godina, a efekti svega što se dešavalo, uključujući u najvećoj meri pandemiju korona virusa, tek će se utvrđivati. Ono što znamo jeste da je Crna Gora zabeležila najveći pad ekonomije u regionu i to prevashodno zbog visoke zavisnosti od turizma", piše, pored ostalog, RTCG.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.co.rs


Adria media