MILO O GAŠENJU MONTENEGRO ERLAJNSA: Pre bih rekao da je reč o...
Milo Đukanović, Foto: AP

njegove reči

MILO O GAŠENJU MONTENEGRO ERLAJNSA: Pre bih rekao da je reč o...

Odluka o gašenju MA populistička

Objavljeno:

Odluka crnogorske vlade da ugasi nacionalnu avio kompaiju Montenegro erlajnz (MA) izazvala je brojna reagovanja, a tim povodom oglasio se i aktuelni predsednik Milo Djukanović, koji je poručio da je gasiti biznis jednostavno i brzo, ali da može biti i veoma rizično i nepromišljeno.

Posebno, kako je naveo, u zemlji koja četvrtinu svog BDP stvara u turizmu.

Djukanović je ovu vladinu odluku nazvao populističkom.

"Pre bih rekao da je reč o čistom populizmu, sa moguće nenadoknadivim štetama po nacionalnu ekonomiju", naveo je.

Lider Pokreta za promjene, koja je deo vladajuće koalicije, Nebojša Medojević je saopštio da će gašenje MA državu i poreske obveznike kostati stotine miliona evra.

Dodao je da vlada mora da pokrene krivične postupke protiv odgovornih u kompaniji kao i bivših premijera i ministara, koji, kako je rekao, moraju da vrate novac državi.

Ipak, gašenje MA smatra pogrešnom i veoma opasom odlukom i takođe smatra da je ona populistička.

"Jeftini populizam i kukumavčenje o stanju u državi i javnom sektoru je neprihvatljivo", zaključio je Medojević.

Najuticajnija opoziciona DPS smatra da je odluka o gašenju MA ambicija da se poništi sve što ima crnogorski predznak.

Portparol te stranke Andrija Nikolić pita šta je sledeće i dodaje: "Osnivanje ćerke firme Air Serbia u Crnoj Gori sa trobojnim logom?".

Podgorički mediji su preneli i mišljenje vazdhoplovnog analitičara Petra Vojinovića koji smatra da je gašenje MA loša odluka za povezanost Crne Gore i za njen turizam, a da je projekcija da će nova kompanija biti formirana za šest do devet meseci, kaže da je "veoma ambiciozna".

Nestajanje nacionalnog avio prevoznika veliki je udar za jednu zemlju, kaže Vojinović ii dodaje da ostaje nada da će nova kompanija imati "više sreće".

"Juče smo čuli da je projekcija formiranja nove avio kompanije šest do devet meseci što je prilično ambiciozno. Mnogo je rano da, ko god formira novu kompaniju, da već ima rešenje da će ona biti bolja od prethodne", dodao je Vojinović.

Predsednik Upravnog odbora MA Nikola Vukićević smatra da trenutna garnitura nije sposobna da napravi novu avio-kompaniju, bez obzira na to da li će koštati nula ili 50 miliona evra.

"Pogotovo u godini kada su evropske države dale više od 100 miilijardi evra pomoći svojim avio-kompanijama, kada postoji zakon kojim se rešavaju dugovi, a u budžetu postoji novac za te namene", kazao je Vukićević i dodao da će samo gašenje MA koštati 100 miliona evra.

(Espreso.co.rs/tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.