OBNOVIĆEMO CRKVE ŠIROM CRNE GORE! Mitropolit SPC najavljuje BOLJE DANE ZA SRBE!
Amfilohije najavio obnavljanje crkvi širom Crne Gore, Foto: printscreen

NAJZNAČAJNIJE SVETINJE

OBNOVIĆEMO CRKVE ŠIROM CRNE GORE! Mitropolit SPC najavljuje BOLJE DANE ZA SRBE!

U proteklih 30 godina obnovljeno je dosta crkava i manastira, a podignuto je i dosta novih

Objavljeno:

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije najavio je da će u narednom periodu biti obnovljene neke od najznačajnijih svetinja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori

On je istakao da će prvo biti renoviran manastir na Briskoj gori koji je, kako je rekao, 'nedavno srušen od strane bezbožne vlasti'.

- Želimo i da obnovimo crkvu na Lovćenu, a trenutno podižemo i crkvu patrijarha Gavrila u njegovom rodnom selu Vrujcima. Pre nego što se vratimo na obnovu crkve na Lovćenu, što će, nadam se, biti iduće godine, želja nam je da najpre podignemo dvadesetu crkvu koja je 'sletela' sa Lovćena - rekao je Amfilohije, podsećajući na amanet kralja Nikole i na to da je položen kamen-temeljac za crkvu Svete trojice, koja će se nalaziti između Biljarde i Vladinog doma na Cetinju, a u kojoj će biti pohranjene tri najveće svetinje Cetinjskog manastira.

Želimo da obnovimo crkvu na Lovćenu, a trenutno podižemo i crkvu patrijarha Gavrila u njegovom rodnom selu Vrujcima, rekao je Mitropolit Amfilohije

Sve što je srušeno Crkva Božija obnavlja, a najviše srušene ljudske duše zatrovane grehom i drugim nesrećama i smrtoljubljem. Crkva Božija vaskrsava duše kao što je vaskrsnula ovaj narod Božiji - naglasio je Amfilohije.

Komentarišući najavu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, verski analitičar Željko Injac kaže da su u Crnoj Gori i do sada obnavljane crkve i manastiri.

- U proteklih 30 godina obnovljeno je dosta crkava i manastira, a podignuto je i dosta novih. U tome je učestvovala i država Crna Gora, pa čak i porodica Đukanović lično. Aco Đukanović, brat Mila Đukanovića, finansirao je izgradnju Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici - podseća Injac, dodajući da zbog toga ovu izjavu mitropolita Amfilohija vidi kao političko ograđivanje od Mila Đukanovića:

- Amfilohije i Milo Đukanović imali su korektan odnos, pa i saradnju. Zbog toga ova priča nema nikakvog smisla, osim tog da predstavlja pokušaj mitropolita Amfilohija da se sada ogradi od Mila Đukanovića - zaključuje Injac.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Informer.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.