MI SMO GOTOVI, CRNA GORA ĆE BITI PRVA DRŽAVA KOJA ĆE IZAĆI IZ NATO: Antisrpski pisac UTUČEN posle poraza Mila
Andrej Nikolaidis izjavio da Crna Gora više ne postoji, Foto: Printscreen/Youtube

"MI SMO GOTOVI"

MI SMO GOTOVI, CRNA GORA ĆE BITI PRVA DRŽAVA KOJA ĆE IZAĆI IZ NATO: Antisrpski pisac UTUČEN posle poraza Mila

Ne bih isključio mogućnost da se on povuče iz partije i s mesta predsednika, što bi značilo nove predsedničke izbore, govori Nikolaidis

Objavljeno: 09:48h

Andrej Nikolaidis, pisac iz Crne Gore poznat po antisrpskim stavovima, utučen je posle poraza Mila Đukanovića i pobede opozicije, i uveren da odlazak s vlasti DPS neće doneti bolje njegovoj zemlji. Ne zato što idealizuje vlast na odlasku, nego zbog toga što ne vidi puno dobrog u pobednicima. Na pitanje što misli o rezultatima juče održanih izbora, Nikolaidis odgovara:

"Mi smo gotovi"

"To je katastrofa. Mi smo gotovi, ova zemlja više ne postoji, samo ljudi nisu obavešteni. Dosad smo imali kleptokratsku meku diktaturu koja je mila majka u odnosu na ovo", komentariše Nikolaidis.

"Zbir glasova suverenističkih partija – jer je i URA koja će praviti koaliciju s 'crnima' suverenistička partija - sasvim je solidan – 44 prema 37 posto. URA će raditi nešto vrlo neuobičajeno, kao članovi European Greens, praviće crno-zelenu koaliciju. Pritom je njihova retorika – mi ćemo sada demokratizirati Crnu Goru i ubrzati put u Europsku uniju. Dakle, to će raditi u koaliciji čiji je stožer i daleko najjači deo s 33 posto - a URA ima 5,3 posto - prosrpski savez. Ne treba biti genije da shvatite da u toj koaliciji onaj ko ima pet posto ne može diktirati politiku onima koji imaju 33 posto. Ako to pokušaju, koalicija će biti razvrgnuta. Čovek koji je kičma i glava te koalicije je Miodrag Daka Davidović. To je čovek koji ima nemala iskustva u demokratizaciji i europeizaciji: bio je Karadžićev ratni ministar u SAO Hercegovina. Nema sumnje da je kompetentan za poslove europeizacije i demokratizacije, što bi tu moglo poći krivo", ironičan je Nikolaidis.

I nastavlja:

"Iznimno je iritantno da su europski zeleni i bivša nemačka ambasadorica u Crnoj Gori podržali URA-u u nameri da pravi crno-zelenu koaliciju. Zanima me je li uobičajena praksa nemačkih zelenih koaliranje s ratnim ministrima ratnih zločinaca osuđenih za genocid ili je to, kao Nutella bez lešnika, samo za Balkan. U najmanju ruku sam skeptičan da bi ta koalicija mogla doneti bolji tok ovoj zemlji", kaže on.

Uprkos porazu njegove partije, Đukanović i dalje ostaje predsednik. Pitali smo Nikolaidisa može li prognozirati kako će se razvijati situacija na političkoj sceni.

Prva država koja izlazi iz NATO-a?

"Ne bih isključio mogućnost da se on povuče iz partije i s mesta predsednika, što bi značilo nove predsedničke izbore. Nemam nikakvu insajdersku informaciju, ali to nije nešto što se može isključiti. Evo kako vidim blisku budućnost – sastavit će koaliciju koja je šizofrena i sastavljena je samo oko toga da se makne Đukanović. U redu, to je završeno, ali sad kad je to završeno, što veže tu koaliciju, ako se složimo da to nije europeizacija i demokratizacija, a prilično sam siguran da to nije prioritet Amfilohija Radovića, koji s najvećim gađenjem govori o Europskoj uniji i evropskoj civilizaciji. Kada to maknemo, šta će ih držati na okupu? Đukanovićevo biračko telo će se rasipati, moje je predviđanje da će najmanje od tog biračkog tela uzeti URA, a najviše crkvena koalicija", govori nam Nikolaidis.

"U trenutku kada shvate da imaju većinu bez URA-e, a taj trenutak će doći vrlo brzo, jednostavno će je šutnuti, sami osvojiti vlast i nakon toga mogu u ono što crkvenu koaliciju zaista zanima, a to je promena same prirode Crne Gore, koja je po ustavu građanska država. Oni je vide kao srpsku državu u kojoj, eto, žive drugi narodi, međutim ne i Crnogorci, jer ne priznaju postojanje crnogorske nacije. Zanima ih i izlazak iz NATO pakta, za što im treba većina u parlamentu da bi mogli raspisati referendum koji će bez problema proći u Crnoj Gori, pa bi Crna Gora mogla biti prva država koja će svojevoljno napustiti NATO. I po mom sudu, ovo što se sada događa vodi k apsolutnom obustavljanju svih kretanja prema Europskoj uniji i direktno ka okretanju Srbiji i Rusiji."

Bonus video:

(Espreso.co.rs / index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.