NOVA ŠKOLSKA GODINA ĆE RODITELJE SKUPO DA KOŠTA: Pola plate za 2 đaka
Koliko će roditelje koštati nova školska godina?, Foto: Filip Plavčić, Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

BLIŽI SE SEPTEMBAR

NOVA ŠKOLSKA GODINA ĆE RODITELJE SKUPO DA KOŠTA: Pola plate za 2 đaka

Naime, roditelji uglavnom čekaju plate, ali i početak nastave, da bi utvrdili šta je sve đacima neophodno

Objavljeno:

Za dvoje učenika, roditelji treba da spreme pola plate. Postavlja se pitanje, da li će osnovcvi besplatno dobiti knjige?

Po proceni udruženja pod nazivom “Roditelj”, za opremanje učenika će u septembru biti neophodno najmanje 150 evra, pa su se obratili Vladi – tražeći da se svim učenicima obezbede besplatni udžbenici. Zahtev je podržala i Prosvetna zajednica, ali se država – oglušila.

Direktorka pomenutog Udruženja Kristina Mihailović kaže da su inicijativu poslali još početkom avgusta, ali su neme ostale čak i lokalne samouprave.

– Neki od poslanika su nas podržali, pa su i oni, nažalost bezuspešno, pisali premijeru. Bez obzira na ignorisanje nadležnih, 14. avgusta smo uputili novi zahtev, s obzirom na to da je počela prodaja udžbenika i nema baš mnogo vremena do prvog školskog zvona – naglašava Kristina Mihailović i dodaje da je aktuelna epidemiološka situacija samo produbila krizu koja traje godinama, baš onoliko koliko dugo i “Roditelj” pokušava da bar za nabavku udžbenika rastereti kućne budžete.

Prosvetna zajednica, nadalje, traži da se uradi i javno objavi hitna procena potreba i mogućnosti svake škole, koja će nam, između ostalog, dati podatke o broju đaka i nastavnika koji pripadaju rizičnim grupama, kao i o broju obrazovnih ustanova koje su u stanju da u potpunosti ispoštuju mere Nacionalnog koordinacionog tela. Insistiraju i na tome da se evidentiraju škole koje imaju previše đaka, pa će neodložno morati da reogranizuju nastavni proces. I, s obzirom na to da je do 1. septembra ostalo manje od dve sedmice, smatraju da je Ministarstvo prosvete za mnogo toga već – zakasnilo!

Kriza i u knjižarama

Iako je prodaja udžbenika započela još 14. avgusta, u knjižarama još nema većeg interesovanja. Trgovci kažu da pojačani intenzitet kupovine školskog pribora i knjiga očekuju tek početkom septembra. Naime, roditelji uglavnom čekaju plate, ali i početak nastave, da bi utvrdili šta je sve đacima neophodno. Iz godine u godinu, međutim, promet je sve manji zato što se kupuje samo ono bez čega se baš ne može, a koriste se i polovni udžbenici. U takvim okolnostima, ni prodaja na rate nije od neke pomoći.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.