KORONA VIRUS UMESTO NASTAVNIKA BRIŠE KEČEVE: Onlajn nastava pospešila znanje naših đaka
Onlajn nastava poboljšala znanje naših đaka, Foto: EPA / RONALD WITTEK

BROJ UČENIKA SA SLABIM OCENAMA PREPOLOVLJEN

KORONA VIRUS UMESTO NASTAVNIKA BRIŠE KEČEVE: Onlajn nastava pospešila znanje naših đaka

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić podseća da se poslednjih godina smanjuje broj đaka sa jedinicama, a da je ove godine taj pad drastičan

Objavljeno:

U većini prestoničkih osnovnih i srednjih škola, pandemija virusa korona je "izbrisala" jedinice iz dnevnika.

Oni koji nisu uspeli da “ubodu” dvojku, pa zbog jednog ili dva keca idu na popravni ispit, mogu se izbrojati na prste jedne ruke. Broj učenika sa slabim ocenama je više nego prepolovljen, a svedočanstvo u junu nisu dobili samo oni koji su bili “nedostupni” od 16. marta, kada se prešlo na onlajn nastavu. Iako zvanične statistike nema, prosvetni radnici “barataju” cifrom od oko stotinak učenika, koji će u avgustu pred komisiju.

Prema rečima Dejana Nedića, predsednika Društva direktora Srbije, broj đaka sa slabim ocenama je smanjen za 50 do 60 odsto u proseku. On ističe da deca nisu mogla da iskažu svoje pravo znanje, pa zaključene ocene u nekim slučajevima nisu realna slika naučenog. Nedić naglašava da je veoma bitno da se đaci vrate u školu, pogotovu prvi i peti razred, kao i da za ocenu odgovaraju u školi.

– Imamo nekoliko učenika koji će izaći na popravni, dok ih je prošle godine bilo pet puta više – kaže Miloš Bukumira, direktor Grafičke škole. – Reč je o đacima koji apsolutno ništa nisu radili, nisu slušali onlajn nastavu, niti su kasnije došli u školu da odgovaraju. Dato im je “hiljadu šansi”, ali oni nisu nijednu iskoristili. Uglavnom će polagati fiziku i matematiku.

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić podseća da se poslednjih godina smanjuje broj đaka sa jedinicama, a da je ove godine taj pad drastičan. On upozorava da dok je sve manje loših đaka, povećava se broj odličnih i vrlo dobrih, pogotovu u gimnazijama.

Najčešće se ponavlja prvi razred

Statistika govori da se najčešće ponavlja prvi razred srednje škole, što se objašnjava činjenicom da se učenici nisu navikli na novu sredinu, profesore, promenu škole. Kako odmiče školovanje, broj učenika sa slabim ocenama i onih koji ponavljaju razred je sve manji, tako da su u četvrtoj godini retkost. U srednjim stručnim školama je mnogo više učenika sa jedinicima nego u gimnazijama. Najviše nedovoljnih ocena je iz matematike, fizike i hemije.

U gimnazijama je, ove godine, broj odlikaša povećan sa 46 na čak 60 odsto, dok su ostali vrlo dobri. I pre pandemije je bilo manje đaka koji izlaze na popravni, jer nastavnici sve više poklanjaju ocene, ali sada je drastičan pad – kaže Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola Beograda. – “Rupe u znanju” nastale tokom onlajn nastave, teško je popuniti. To može poći za rukom samo gimnazijalcima, dok ostali nikad neće naučiti ono što su propustili. Svake godine oko 1.000 učenika izađe na popravni ispit u Beogradu, zbog jedne ili dve slabe ocene. Ove godine to je pet i više puta manje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.