MOŽETE LI DA SE SETITE KO JE BIO PRE MILA? Đukanović dogodine obeležava 30 godina na vlasti, SMENIO JE OVOG ČOVEKA
Preživeo je svašta za trideset godina vlasti, Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

dugovečan

MOŽETE LI DA SE SETITE KO JE BIO PRE MILA? Đukanović dogodine obeležava 30 godina na vlasti, SMENIO JE OVOG ČOVEKA

A kad je neko na vlasti 30 godina, onda mu ni istorija nije prepreka, pa otud i pokušaj njenog prekrajanja i, praktično, preuzimanja imovine Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori

Objavljeno:

Sledeće godine navršava se tačno tri decenije kako je aktuelni crnogorski predsednik Milo Đukanović na vlasti. Malo kao predsednik, malo kao premijer, pa u krug - postao je najdugovečniji vladar u Evropi.

U politiku je ušao, međutim, i pre nego što se za njega pročulo. Davne 1979. postaje član Saveza komunista; narednu deceniju koračao je tim putem, da bi 1989. počeo uspon ka najvišim državnim funkcijama, na kojima ostaje do danas.

Tokom nesumnjivo plodne političke karijere, Milo Đukanović se s vremena na vreme "presvlačio". Od velikog Srbina postao je prirodni Crnogorac; od komuniste i bliskog saradnika Slobodana Miloševića postao je liberalni demokrata, zagovarač crnogorske nezavosnosti, evropejac.

A kad je neko na vlasti 30 godina, onda mu ni istorija nije prepreka, pa otud i pokušaj njenog prekrajanja i, praktično, preuzimanja imovine Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori.

Vezni red: Milo - Momir - Sveto

Na vrh političke scene kročio je zahvaljujući događaju koji se naziva Antibirokratskom revolucijom u Crnoj Gori, 1989. godine, kada je smenjeno staro rukovodstvo KPJ Crne Gore. Podrška je za to stigla je iz Beograda, tačnije od Slobodana Miloševića, a on nade polaže u nov, mladi trijumvirat: Mila Đukanovića, Momira Bulatovića i Svetozara Marovića.

Samo dve godine kasnije, opet uz podršku Miloševića, Milo Đukanović je izabran za šefa crnogorske vlade i sa 29 godina postaje najmlađi premijer u Evropi. Od ostataka komunističke partije pravi svoju Demokratsku partiju socijalista (DPS).

Lojalnost Miloševiću je dokazao i time što ga je 1989. godine pratio na Gazimestanu, gde je bio u prvim redovima.

A ko je bio na vlasti pre Mila?!

Malo ko se seća tog čoveka!

Đukanović je na funkciji crnogorskog premijera zamenio danas praktično nepoznatog Nikšićanina Radoja Kontića. Kontić je, zapravo, bio poslednji predsednik Izvršnog veća SR Crne Gore, od 1989. do 1991. godine, što je tada bio pandan premijerskoj funkciji. Danas ima 83 godine.

Kontić se posle uspona Đukanovića nije povukao iz politike, već je naredne četiri godine bio predsednik Savezne Vlade SR Jugoslavije, dok nije smenjen.

To se desilo tajnim glasanjem, kada su mu poslanici oba veća Skupštine SRJ izglasali nepoverenje. Kako se tada govorilo, njegov lični uticaj na odluke bio je zanemarljiv i u Crnoj Gori i u Srbiji.

To sa njegovim naslednikom Milom Đukanovićem nije bio slučaj. naprotiv!

Da sumiramo: odgovor na pitanje iz naslova je "Radoje Kontić". A može i "Slobodan Milošević", zavisi od ugla gledanja.

Milo ispratio pet predsednika SAD i šest premijera Britanije

Za sve ovo "Milovo vreme", nosioci najvažnijih državnih funkcija, poput predsedničkih i premijerskih, u drugim zemljama su se smenjivali.

Dok je Đukanović išao sa prestola na presto, SAD su promenile čak pet predsednika, od kojih su neki bili i po dva mandata. Velika Britanija je promenila šest premijera, Nemačka tri kancelara, od kojih je svaki bio po nekoliko madata, a Rusija tri predsednika: Jeljcina, Putina, Medvedeva i danas ponovo Putina.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.