CRNOGORCI ZAHTEVAJU DA SE GRADONAČELNIK BUDVE IZVINI DŽORDANU: Sahranio ga RASISTIČKIM LAPSUSOM!
Marko Carević sahranio je Džordana - greškom, Foto: Twitter printscreen/DanicaMNE, EPA/JULIEN DE ROSA, Ilustracija

OVO SE ČESTO DEŠAVA

CRNOGORCI ZAHTEVAJU DA SE GRADONAČELNIK BUDVE IZVINI DŽORDANU: Sahranio ga RASISTIČKIM LAPSUSOM!

Predsednik opštine Budva nije jedini koji je napravio ovakvu grešku.

Objavljeno:

Kao svetska košarkaška legenda, Majkl Džordan verovatno dnevno dobija ogromnu količinu notifikacija, mejlova, pisama. I dok se tu mogu naći pozdravi fanova, zakasnele čestitke za rođendan, poslovne prepiske i neizostavni računi, na kućnu adresu Majkla Džordana ovih dana možda stigne jedna krajnje neočekivana poruka.

Javno izvinjenje crnogorske opštine Budva.

Ako ne pratite strastveno političku scenu Crne Gore, verovatno ste se zapitali:

Kako je to Budva uvredila Džordana?

Gostujući prošle nedelje na lokalnoj televiziji, predsednik opštine Budva Marko Carević greškom je u emisiji izjavio da je u helikopterskoj nesreći nastradao košarkaš Majkl Džordan umesto Kobija Brajanta. Zbog toga je u ponedeljak, na početku sednice Skupštine opštine Budva, odbornik Crnogorske Dragan Ivančević zatražio da se uputi javno izvinjenje lokalnog parlamenta košarkaškoj legendi, prenosi portal RTV Budva.

On je predložio da se porodici Džordan uputi izvinjenje zbog "pretrpljenog stresa" nakon izjave predsednika Carevića. "Džordanu je danas rođendan, ja mu ga ovim putem čestitam i zarad dobrih odnosa tražim da mu se uputi javno izvinjenje", istakao je Ivančević. Pored izvinjenja Majklu Džordanu, na sednici SO Budva raspravljalo se i o postrojenju za tretman prečišćavanja otpadnih voda u Budvi. Do trenutka objavljivanja teksta zvanično izvinjenje nije upućeno, a Majkl Džordan se još uvek nije javno oglasio povodom ovog slučaja. Predsednik opštine Budva nije jedini koji je napravio ovakvu grešku.

Možda najsvežiji primer dolazi upravo sa BBC-ija, kada je greškom prikazan košarkaš Lebron Džejms umesto Kobija Brajanta u prilogu o pogibiji nekadašnje zvezde LA Lejkersa. U nedelju 26. januara, u vestima u deset uveče prikazan je snimak Džejmsa sa utakmice na kojoj je pretekao Brajanta na trećem mestu večne liste strelaca NBA lige. Ali narator nije gledaocima objasnio da se u tom trenutku na snimku vidi Džejms, a ne Brajant. Na kraju vesti, voditeljka Rita Čakrabarti se izvinila za grešku: "U jednom delu priloga o smrti Kobija Brajanta, prikazali smo fotografiju drugog košarkaša, Lebrona Džejmsa. Izvinjavamo se zbog greške", dodala je.

Majkl Džordan je Majkl Džordan

Majkla Džordana često mešaju s čovekom koga od košarkaške zvezde odvaja samo jedno slovo. Dobro, i profesija kojom se bavi, fizički izgled i niz drugih očiglednih razlika. Glumac Majkl B. Džordan izjavio je da ga često mešaju sa košarkaškom legendom - Majklom Džordanom. Zvezda filmova Krid i Crni panter kaže da ga Džordanovo ime prati od ranog detinjstva i da je uvek osećao ogroman pritisak kada bi igrao košarku. I pored uspešne holivudske karijere, neki ljudi ni danas ne znaju na kog Džordana misle. "Na društvenim mrežama me stalno taguju za sve vezano za Majkla Džordana? Da li uopšte pogledaju moj profil? To se dešava danonoćno", izjavio je B. Džordan za portal Vajb.

Bojan - Bogdan, isto mu dođe...

I sportisti sa Balkana često imaju sličan problem. Kada je 2014. godine hrvatski reprezentativac i nekadašnji član Fenerbahčea, Bojan Bogdanović sklopio trogodišnji ugovor sa Bruklin Netsima, portal ESPN je objavio vest. Međutim, na sajtu američkog sportskog portala je umesto Bojana osvanula fotografija njegovog kolege i prezimenjaka - srpskog igrača Bogdana Bogdanovića. I ovo bi bio običan novinarski gaf da se, samo mesec dana ranije, nije desilo isto. U noći NBA drafta 26. juna, kadu su čelnici Finiks Sansa kao 27. pika izabrali Bogdana Bogdanovića, na video bimu pušten je snimak Bojana Bogdanovića.

Fudbal ili košarka, svejedno je - Kalinić je Kalinić

Srpski košarkaš Nikola Kalinić imao je poteškoća da korisnicima Tvitera dokaže da je on Nikola Kalinić, a ne Nikola Kalinić. Zvuči zbunjujuće, priznajete. Dozvolite objašnjenje. Srpskog košarkaša su u vreme Svetskog prvenstva u fudbalu 2018. godine koje se igralo u Rusiji na Tviteru pomešali sa hrvatskim fudbalerom istog imena i prezimena. Tviter korisnici su bili posebno ljuti što je (hrvatski fudbaler) Nikola Kalinić odbio da uđe u igru kao rezerva i potom napustio tim koji će, ispostavilo se, stigao do finala Mundijala. Kalinić (srpski košarkaš), više puta je pokušao na Tviteru da objasni da on nije fudbaler. Dokazivanju se priključio i košarkaški klub Fenerbahče za koji Kalinić igra. "Zdravo svima, možda mi možemo da pomognemo Nikoli Klainiću da dokaže da je košarkaš. Štaviše, on je jedan od najboljih", objavili su iz Fenerbahčea na Tviteru. A kada je srpskom košarkašu bilo dosta svega, konačno je "priznao". "Fudbaler sam, dodajte me svi. Upravo sam potpisao za Atletiko Madrid", napisao je Kalinić. Ali tu nije kraj. Malo je falilo da nastane nova pometnja kada je u maju 2019. godine objavljeno fudbalski klub Fenerbahče planira da dovede napadača Atletiko Madrida Nikolu Kalinića - hrvatskog fudbalera. Srećom, situacija nije dalje eskalirala.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/B92/BBC news na srpskom)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.