MUSLIMAN USTAO DA BRANI OSTROG I SRPSKE SVETINJE U CRNOJ GORI: Dženan se suprotstavio Milu Đukanoviću!
Dženan Kolić, Foto: YouTube Printscreen

poruka tolerancije

MUSLIMAN USTAO DA BRANI OSTROG I SRPSKE SVETINJE U CRNOJ GORI: Dženan se suprotstavio Milu Đukanoviću!

"Poručujem DPS-u da neće uspeti u nameri da mene, Dženana Kolića, muslimana iz Bijelog Polja, posvađa sa njegovom braćom pravoslavcima i katolicima"

Objavljeno: 09:58h

Zakon o slobodi veroispovesti koji bi ovih dana trebalo da bude usvojen u Skupštini Crne Gore, a kojim je predviđeno podržavljenje svih crkava i manastira sagrađenih do 1918, preti da izazove velike sukobe u ovoj državi.

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve za subotu je zakazala crkveno-narodni sabor, a jurišnici crnogorskog režima udarili su i na Svetog Vasilija Ostroškog, jednog od svetaca koji ima najveće poštovanje u celom pravoslavlju, a ne samo u Crnoj Gori.

U situaciji koja je na ivici ključanja istakao se jedan musliman. Poslanik demokrata Dženan Kolić iz Bijelog Polja zatražio je hitno povlačenje zakona.

- Poručujem DPS-u da neće uspeti u nameri da mene, Dženana Kolića, muslimana iz Bijelog Polja, posvađa sa njegovom braćom pravoslavcima i katolicima, zato što su naša bratska sloga, želja za mirom i borba za bolje sutra naše dece jače od njihovih svađa, podela i mržnje - izjavio je ovaj mladić u Skupštini, a video s njegovim obraćanjem za samo nekoliko dana imao je milion pregleda na internetu.

- Mi smo tu da istim intenzitetom i istom posvećenošću branimo i hramove, i džamije, i katedrale, kako bismo sačuvali mir i multikonfesioni sklad, jer mi ne delimo i ne prepoznajemo ljude po veri ili naciji. Za nas postoji samo jedna podela - na časne i čestite građane i na kriminalce, lopove i podstrekače mržnje i razdora. I na kraju, želim da pozovem svoju braću svih vera i nacija da se zajedničkim snagama izborimo protiv štetočinskog identitetskog inženjeringa, koji jednima omogućava da podeli narod na pravoslavce, katolike i muslimane, a drugima da poslanike svrsta u identitetske rovove - istakao je Kolić.

Pored toga što je preko milion puta odgledana na društvenim mrežama, njegova izjava je skoro 3.000 puta podeljena širom regiona, a 2.000 puta ju je komentarisalo i lajkovalo preko 17.000 korisnika društvene mreže Fejsbuk.

- Čuvajući Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, čuvamo Husein-pašinu džamiju u Pljevljima, čuvajući Hram svetog Vladimira u Baru, čuvamo Osmanagića džamiju u Podgorici, čuvajući Manastir Ostrog u Danilovgradu, čuvamo Hadži-Ismailovu džamiju u Nikšiću, čuvajući manastir Moraču u Kolašinu, čuvamo katedralu Svetog Tripuna u Kotoru, čuvajući objekte svih konfesija i svih naroda, čuvamo i sami sebe. Čuvajmo jedni druge, bez obzira na veru ili naciju. Braća smo bili, braća moramo ostati – zaključio je Kolić.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.