NEZAPAMĆEN SKANDAL: Godinama u TOALETIMA SREDNJE MEDICINSKE ŠKOLE snimali UČENICE!
Foto: Profimedia

UŽAS U PODGORICI

NEZAPAMĆEN SKANDAL: Godinama u TOALETIMA SREDNJE MEDICINSKE ŠKOLE snimali UČENICE!

Kamere kojima se vrši video nadzor instalirane su u prostorijama u kojima je to izričito zabranjeno

Objavljeno:

Podgorička Medicinska škola godinama je nezakonito snimala đake i nastavnike u učionicama, ali i u toaletima.

Zbog toga im je Agencija za zaštitu ličnih podataka naredila da uklone kamere, ali i izbriše sav snimljeni materijal.

“Ispoštovali smo naređenje Agencije”, kazao je “Vijestima” direktor škole Branimir Kostić.

Agencija, na čijem je čelu Čedomir Mitrović, je po prijavi kontrolisala školu i utvrdila da su kamere kojima se vrši video nadzor instalirane u prostorijama u kojima je to izričito zabranjeno.

“Savet Agencije naredio je da se u ostavljenom roku izbrišu video zapisi snimljeni kamerama koje su instalirane u prostorijama u kojima se neposredno izvodi nastava (učionica), kao i video zapisi snimljeni kamerama koje su instalirane u predsobljima toaleta gde su postavljeni umivaonici; da se fizički uklone kamere instalirane u prostorijama u kojima se neposredno izvodi nastava (učionica) i kamere instalirane u predsobljima toaleta gde se nalaze umivaonici; da se na vidnom mestu istakne obaveštenje da je objekat pod video nadzorom”, navodi se u obrazloženju odluke AZLP.

Kostić tvrdi da su kamere postavljene isključivo radi zaštite i čuvanja imovine škole.

“Kamere su postavljene preventivno. Sama činjenica što su đaci znali da su pod video nadzorom, nije bilo potpisa po klupama i zidovima, čuvali smo novu školu. A uz to, naša škola je škola sa najmanje ekscesa u odnosu na sve ostale ustanove srednjeg obrazovanja”, ocenio je Kostić.

Međutim, kontrolori AZLP smatraju da je uprava škole postavljanjem video nadzora i snimanjem kršila Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

“Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti propisano je da se lični podaci moraju obrađivati na pošten i zakonit način i ne mogu se obrađivati u većem obimu nego što je potrebno da bi se postigla svrha obrade niti na način koji nije u skladu sa njihovom namenom. Propisano je da video nadzor nije dozvoljen u službenom i poslovnom prostoru van radnog mesta, naročito u garderobama, liftovima i sanitarnim prostorijama i u prostoru predviđenom za stranke i posetioce. Propisano je da je javni sektor, privredno društvo i drugo pravno lice i preduzetnik koji vrši video nadzor obavezan da istakne javno obaveštenje da se vrši video nadzor”, precizirano je u rešenju AZLP.

Obaveštenje mora sadržati i informacije koliko se dugo čuvaju snimci

Iz AZLP podsećaju da obaveštenje o video nadzoru mora biti istaknuto na vidnom mestu “na način koji omogućava licima da se sa tim upoznaju pre početka, a najkasnije u trenutku snimanja”.

“Obaveštenje sadrži podatke o zvanju lica koje vrši video nadzor, te broju telefona na koji se mogu dobiti informacije gde se i koliko dugo čuvaju snimci iz sistema video nadzora. Takođe, Granskim kolektivnim ugovorom za oblast prosvete, zabranjena je ugradnja video nadzora u službenim i učeničkim prostorijama u kojima se neposredno izvodi nastava”, naglašeno je u rešenju AZLP.

Evropski sud utvrdio da kamere ne smiju ni u amfiteatre

Evropski sud za ljudska prava presudio je prošle godine da je profesorima Prirodno-matematičkog fakulteta Jovanu Mirkoviću i Nevenki Antović povređeno pravo na privatnost i porodični život, time što su morali da rade pod video nadzorom na toj visokoškolskoj ustanovi. Država Crna Gora, kako je naložio sud, trebalo je da ih obešteti sa po 1000 eura i da plati sudske troškove od 1.669,50 eura.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Vijesti.me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.