JADRANSKO MORE PREPUNO AJKULA! Evo kako da PREŽIVITE susret s njima, stručnjak sve OBJASNIO
Ulov ajkule, Foto: Printscreen/Instagram/old_fisherman_montenegro

ulovili opasnu neman

JADRANSKO MORE PREPUNO AJKULA! Evo kako da PREŽIVITE susret s njima, stručnjak sve OBJASNIO

Ajkule koje se nalaze u Jadranskom moru mahom su bezopasne

Objavljeno:

Pecaroš Rajko Bojanović je sa svojim prijateljima izvadio pravu neman iz Jadrana u petak, a ovaj primerak ajkule modrulj krasiće Prirodnjački muzej Crne Gore zbog svoje impozantnosti.

Ribolovac Rajko Bojanović danas je otkrio da je bilo i straha i adrenalina kada je video da se ajkula od 200 kilograma uplela u njegovu zamku.

Išli smo ja i drug, bacamo 30 ili 40 mamaca i ostavljamo ceo dan da stoji i dođemo sutradan da pokupimo. Kad smo došli videli smo da se zapetljala. Videli smo da je bila mrtva. Osetili smo adrenalin kad smo je izvlačili. Videli smo da je nešto ogromno. Ovo je nesvakidašnji događaj i za nas i za naše sugrađane - kaže Rajko za "Prva" TV.

Više vrsta ajkula živi u Jadranu

Kako je rekao istraživač pripravnik sa Biološkog fakulteta, Đorđe Gajić, modrulja od 200 kilograma koja je ulovljena u Jadranu nije ni malo opasna po čoveka. Kako ističe Gajić, nije ni jedina vrsta ajkule koju možemo videti u Jadranu.

Plava ajkula nije opasna. U poslednjih 100 godina desilo se možda desetak napada koji se mogu pripisati plavoj ajkuli. Od toga, jedan je bio u Mediteranu. Ova ajkula je bezopasna i retko kad prilazi obali, živi u otvorenom moru - objašnjava Gajić.

Ajkula
Ajkulafoto: EPA/HELMUT FOHRINGER

Na celom Mediteranu ona je proglašena za zaštićenu vrstu i dok se u Hrvatskoj to poštuje, u Crnoj Gori, ne.

Mislim da je pitanje vremena kada će to biti. Ona je proglašena za zaštićenu vrstu i trebalo bi to svi da poštuju - kaže Gajić.

Kako je naveo, ajkule koje se nalaze u Jadranskom moru mahom su bezopasne.

U većini slučajeva ajkule su bezopasne. Pogotovo u Jadranskom moru, gde ima oko 60 vrsta hrskavičavih riba, od toga se relativno često sreće oko 25 vrsta. Neke ajkule, poput morske lisice, koja je verovatno poznata širim narodnim masama, onda kučina ili atlantski pas, ona je možda malo, eto, opasnija, raste malo veća... Onda morske mačke, odnosno iz roda Scyliorhinus, vrste, to su male ajkule, onda imamo isto pse mekaše, odnosno vrste iz roda Mustelus, i kostelje, vrste iz roda Squalus - kaže Gajić za "Prva" TV.

On navodi da su ove jedinke uglavnom male veličine i da nisu opasne po čoveka.

Bonus video:

00:12

Ajkula u Herceg Novom

(Espreso/Blic/Sofija Vulićević/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.