OVAKO IZGLEDA GIGANTSKA AJKULA ULOVLJENA U BUDVI: Neman od 200 KILOGRAMA biće predata Prirodnjačkom muzeju (VIDEO)
Mladići ulovili ajkulu, Foto: Printscreen/Instagram/old_fisherman_montenegro

ogroman ulov

OVAKO IZGLEDA GIGANTSKA AJKULA ULOVLJENA U BUDVI: Neman od 200 KILOGRAMA biće predata Prirodnjačkom muzeju (VIDEO)

Član Kluba za sportski ribolov „Širun“, Rajko Bojanović, ostvario je izuzetno zapažen ulov,

Objavljeno:

Modrulj ili plava ajkula koja je ulovljena u budvanskom akvatoriju, teška između 150 i 200 kilograma, biće predata Prirodnjačkom muzeju Crne Gore. Ajkula će biti preparirana i služiće u edukativne svrhe, prenosi Portal RTCG izjavu Ilije Ćetkovića, saradnika u istraživanju na kotorskom Institutu za biologiju mora.

Član Kluba za sportski ribolov „Širun“, Rajko Bojanović, ostvario je izuzetno zapažen ulov, hvatajući modrulja dugačkog preko tri metra u budvanskom akvatoriju. Ajkula je ulovljena na otvorenom moru na plivajući parangal.

Ćetković za Portal RTCG objašnjava da modrulj nije vrsta čiji je izlov zabranjen u Crnoj Gori.

„Radi se o najčešćoj vrsti iz grupe pelagičnih ajkula u svijetu. Čest je slučajan ulov prilikom ribolova tuna i sabljarki. Mediteranska populacija se od relativno skoro smatra ugroženom”, navodi Ćetković.

Trenutno je, kako pojašnjava, u procesu ažuriranje liste zaštićenih vrsta Crne Gore. „Institut je već dostavio popis vrsta, među kojima je i modrulja”, rekao je Ćetković.

Ulovi i viđenja modrulja proteklih godina, pokazuju da se on u vodama Crne Gore najčešće sreće tokom proleća.

„Iako se kao najzastupljenija pelagična ajkula Jadrana viđa tokom ciele godine, gotovo se polovina jedinki zabileži samo u maju”, navode u Institutu za biologiju mora.

Kako prenosi "RTS", modrulja je uobičajen i stalan stanovnik Jadrana, kao i većine svetskih mora.

„Ulovi većine ajkula i raža nisu značajni sa ekonomskog gledišta, već često imaju i neželjene efekte. Tako u ribolovu plutajućim parangalima, modrulji i pelagične raže prouzrokuju štetu ribaru oštećenjem ribolovnog alata i uništavanjem mamaca namijenjenih ciljanim tunama i sabljarkama. S obzirom na to da gotovo nemaju ekonomsku vrednost, već naprotiv, težimo tome da se njihov neželjeni ulov smanji koliko je to moguće”, navodi se u ranijoj objavi Instituta za bilogiju mora.

Ajkulu koja je danas uhvaćena u budvanskom moru snimili su ribolovci, a na društvenim mrežama objavili su snimak. Krvava životinja leži u čamcu i ne pomera se, dok je nasmejani momci drže za rep.

Bonus video:

00:12

Ajkula u Herceg Novom

(Espreso/Telegraf.rs/A.G./Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.