ZNANJE ĐAKA U CRNOJ GORI SE SROZALO! Za 4 godine ZNAČAJNO pali na PISA testiranju, poznati REZULTATI
Učenici, Foto: Beta/Dragan Gajić

pisa testiranje

ZNANJE ĐAKA U CRNOJ GORI SE SROZALO! Za 4 godine ZNAČAJNO pali na PISA testiranju, poznati REZULTATI

PISA testiranje sprovedeno je Crnoj Gori, a rezultati nisu dobri

Objavljeno:

Na novom PISA testiranju crnogorski đaci ostvarili su gore rezultate iz svih testiranih oblasti u odnosu na istraživanje iz 2018, saopšteno je danas iz Ministarstva prosvete, nauke i inovacija i Ispitnog centra.

Rezultati najnovijeg PISA testiranja učenika za prošlu godinu predstavljeni su na zajedničkoj konferenciji za novinare predstavnika resornog ministarstva i Ispitnog centra.

PISA testiranje sprovedeno je iz matematike, čitanja i nauke u aprilu i maju prošle godine, među 5.793 učenika iz 63 škole u Crnoj Gori. Direktor Ispitnog centra Miloš Trivić je rekao da su najnoviji rezultati PISA testiranja gori nego 2018.

Škola
Školafoto: RINA

Podsetio je da su iz "čitanja" đaci iz Crne Gore najbolji rezultat imali 2015, godine kada su ostvarili 427 bodova, a sada su pali na 405.

Iz “matematike” 2018. godine rezultat je 430, a na poslednjem je zabeležen pad na 406 bodova. U oblasti "nauke" đaci su ostvarili 403 boda za 2022. godinu, dok je na testiranju 2018. to bilo 415 bodova, preneo je portal RTCG. PISA je najveće međunarodno testiranje u oblasti obrazovanja, na kojem je ove godine učestvovalo 690.000 petnaestogodišnjaka iz celog sveta.

Škola
Školafoto: Printscreen/RTS

Od 2000. godine, kada je OECD pokrenuo program, u PISA istraživanju je učestvovalo više od 80 zemalja i regija. PISA istražuje da li učenici znaju u stvarnom životu primeniti ono što su naučili u školi. Testiraju se čitanje, matematika i nauka, ali i inovativne oblasti, kao što je timsko rešavanje problema.

Broj zemalja koje učestvuju u PISA testiranju je u porastu. U 2000. godini učestvovale su 32 zemlje, a 2018. godine 79 zemalja i regija.

Bonus video:

01:47

Pre nego što uđu u učionicu, đaci će morati da TEST NA KORONU!

(Espreso/ Telegraf.rs/ I.N)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.