7 PENZIONERA U CRNOJ GORI IMA PREKO 2.000 EVRA, A ŠTA JE SA OSTALIMA? Ovo su minimalne PENZIJE nakon POVEĆANJA
Penzioneri, Foto: Beta/Dragan Gojić

TEŠKO JE

7 PENZIONERA U CRNOJ GORI IMA PREKO 2.000 EVRA, A ŠTA JE SA OSTALIMA? Ovo su minimalne PENZIJE nakon POVEĆANJA

Vanredno povećanje penzija za maj u Crnoj Gori u proseku za 30 evra vladu je koštalo 9,5 miliona evra

Objavljeno:

Vanredno povećanje penzija za maj u Crnoj Gori u proseku za 30 evra vladu je koštalo 9,5 miliona evra, pa sada minimalna penzija iznosi 282, a prosečna 405 evra.

Prema pisanju portala RTCG, najnovijem povećanju se naročito nisu obradovali penzioneri sa najnižim primanjima, jer, kako kažu, i dalje sastavljaju kraj s krajem.

Vujadin Živaljević (63) jedan je od 40.000 crnogorskih penzionera koji prima minimalnu penziju, koja nakon poslednjeg povećanja iznosi nešto više od 280 evra.

„Teško preživljavam, ali živim. Sa ženom živim i da nema njene plate, ja bih krepao. Neka bude vama bolje, omladini, mene briga nije. Ja sam video i dobra i zla”, kaže Vujadin za TVCG i dodaje da mu penzija traje oko tri dana.

Deka koji sedi na klupici
Deka koji sedi na klupici foto: Profimedia

Minimalac prima svaki treći penzioneru Crnoj Gori. Uz pomoć supružnika i dece sastavljaju kraj s krajem, a najveću glavobolju zadaje im svakodnevni rast cena. Vujadin se nada da inflacija neće nastaviti da raste.

“Nadam se da će ostati ove cene, da više ne trčimo. Oni moraju na tome raditi, pomreše ovi penzioneri sa minimalnom penzijom. Ako se podignu cene, ne valja rabota”, kaže Vujadin.

Da cene neće rasti nadaju se i oni sa prosečnom penzijom, koja je dostigla 400 evra, što je, kako se navodi, tek nešto više od polovine prosečne zarade u Crnoj Gori.

“Više rastu cene nego penzije deset puta. Kad idem u prodavnicu stalno, svaki čas menjaju cene. Ne možemo ih stići nikako”, kaže penzioner Rajko Radulović.

Penzioneri šetaju ulicom
Penzioneri šetaju ulicom foto: Beta/Dragan Gojić

Crna Gora ima 120.000 penzionera, a nakon poslednjeg povećanja najniža penzija će iznositi 282,07.

„Ako je samo to jedini izvor prihoda, ta minimalna penzija, onda ćemo se i vi i ja složiti da to nije dovoljno. Međutim mi još nemamo na nivou države socijalni karton stanovništva, kroz koji bi se tačno videlo koliko prima određena porodica. E, tu bi se onda mogla napraviti ta prava analiza da li neko može sa ovim iznosom da živi i preživi”, kaže v.d. direktora Fonda PIO Ranko Aligrudić.

Sedam penzionera prima penziju višu od 2.000 evra, a nakon poslednjeg povećanja najviša će iznositi 2.789 eura.

“Reč je o pilotu vojnog helikoptera, on je imao beneficirani staž sa velikim uvećanjem. Imali su dobre plate i 64 godina staža su doprineli da ta penzija bude u ovom iznosu”, navodi Aligrudić.

Novo povećanje penzioneri mogu očekivati 1. septembra, kada vlada ima zakonsku obavezu da uskladi penzije sa rastom zarada i potrošačkih cena.

Bonus video:

03:27

NE MOŽE SE ŽIVETI DOSTOJNO OD PENZIJE, NEMOJTE NAM SABIRATI POVEĆANJA Šantić: Živimo od ovog danas, svikli smo se na trpljenje

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.